Pri pobreží Izraela dopadli dve rakety, mali byť vystrelené z pásma Gazy

TA3 TASR
1.1.2022 12:18

Dve rakety odpálené z pásma Gazy dopadli v sobotu skoro ráno do Stredozemného mora pri pobreží izraelského mesta Tel Aviv. Informovala o tom izraelská armáda s tým, že nedošlo k nijakým zraneniam ani obetiam na životoch.

Pásmo Gazy raketa (SITA)
SITA/AP

Píše o tom agentúra AFP. "Dnes ráno boli identifikované dve rakety z pásma Gazy (vypálené) smerom na Stredozemné more," uviedla armáda vo vyhlásení. Dodala, že dopadli pri pobreží metropolitnej oblasti Tel Avivu. Predstavitelia ozbrojených síl Izraela tiež uviedli, že nedošlo k rozozvučaniu sirén a nebol nasadený protiraketový systém Železná kupola.

Očití svedkovia v Gaze priblížili, že v sobotu okolo 07.00 h miestneho času ich zobudil zvuk rakiet a na sociálnych sieťach sa objavili fotografie zobrazujúce biely dym na mieste, kde boli rakety odpálené, píše agentúra AP. Bezprostredne nebolo jasné, kto rakety vypálil. Palestínske islamistické hnutie Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy, sa k zodpovednosti za tento čin neprihlásilo. Izrael, USA a EÚ zaraďujú Hamas medzi teroristické organizácie.

 Izrael uvalil blokádu na pásmo Gazy v roku 2007, keď tam prevzalo moc hnutie Hamas. Vlani v máji vypukol medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v Gaze 11-dňový ozbrojený konflikt, ktorý ukončilo prímerie sprostredkované Egyptom. Odvtedy bolo z Gazy smerom na izraelské územia vypálených len päť rakiet, uviedla izraelská armáda vo výročnej správe zverejnenej koncom decembra. Hamas však tvrdí, že Izrael nepodnikol seriózne kroky na uvoľnenie blokády v Gaze.

Zvýšené napätie panuje i v súvislosti s teroristickou skupinou Palestínsky islamský džihád, ktorá hrozí vojenskou eskaláciou v prípade, že Izrael neprepustí palestínskeho väzňa, ktorý drží hladovku už 130 dní.

V stredu palestínski militanti postrelili a ľahko zranili izraelského civilistu neďaleko hraníc pásma Gazy. V rámci odvety izraelské tanky ostreľovali na severe pásma Gazy niekoľko vojenských stanovíšť militantného hnutia Hamas, ktoré kontroluje túto palestínsku enklávu. Išlo o prvú ozbrojenú konfrontáciu na hraniciach Gazy za niekoľko mesiacov. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok