FOTO: Pozrite sa, ako vo svete privítali rok 2022

TA3 TASR
31.12.2021 23:55

Svet privítal nový rok 2022. Ako prví ho oslávili už o jedenástej hodine nášho času obyvatelia atolu Kiritimati, známeho tiež ako Vianočný ostrov, ktorý je súčasťou tichomorského ostrovného štátu Kiribati. Nový rok prichádza na Zemi postupne, západne od takzvanej dátumovej hranice.

Prvá oslavovala Austrália

Nový rok privítali medzi prvými aj obyvatelia Austrálie.  Najväčšie oslavy spojené s ohňostrojovou šou boli v prístave neďaleko ikonickej budovy opery. Úrady pri tejto príležitosti pripravili šesť ton pyrotechniky. Na rozdiel od minulého roka, keď bolo na mieste vyše milióna ľudí, mohlo ohňostroj sledovať len niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Nový rok v Austrálii Profimedia

V Hongkongu pripravili aj koncert

Odpočítavanie bolo premietané na obrovskej svetelnej LED tabuli, ktorá je vysoká vyše 65 metrov. Okrem svetelnej show pripravili aj koncert s účasťou viacerých známych interpretov, počet návštevníkov bol však pre pandémiu limitovaný. Dejiskom hlavných osláv bol prístav Victoria Harbour.

20211231_live_ohnostroj_hongkong_17_00_5.jpg TA3

Cez magickú hranicu sa prehupol aj Dubaj

Stredobodom novoročných osláv bol tak, ako doteraz, najvyšší mrakodrap na zemeguli – Burdž chalífa, vysoký 828 metrov. Na rozdiel od viacerých svetových metropol, Dubaj to chce roztočiť naplno. Burdž chalífa pripravil obrovský ohňostroj, svetelnú a laserovú šou. Ohňostroje rozžiaria oblohu na niekoľkých ďalších miestach Dubaja. Organizátori sa netajili tým, že chcú prekonať niekoľko rekordov zapísaných v Guinessovej knihe.

d_17.jpg TA3

Oslavovalo sa aj v Ženeve

Ľudia sledovali zvukovú a svetelnú šou realizovanú švajčiarskym umelcom Danom Acherom s názvom Borealis počas osláv Nového roka v parc des Bastions v Ženeve vo Švajčiarsku

Ženeva Nový rok oslavy TASR/AP

Ukrajinci ignorovali opatrenia

Davy ľudí oslavovali príchod Nového roka pri vianočnom stromčeku na sviatočnom trhu s Katedrálou sv. Sofie aj v Kyjeve na Ukrajine. Napriek karanténnym obmedzeniam Ukrajinci ignorovali ochranné opatrenia.

Ukrajina Kyjev Nový rok oslavy TASR/AP
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok