Putin mal novoročný prejav. Hovoril o bezpečnosti i vzťahoch Moskvy so Západom

TA3 TASR
31.12.2021 16:02

Rusko v roku 2021 "odhodlane" bránilo svoje záujmy, povedal v piatok prezident Vladimir Putin vo svojom televíznom príhovore pri príležitosti príchodu nového roka.

Putin mal novoročný prejav. Hovoril o bezpečnosti i vzťahoch Moskvy so Západom
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že v Rusku došlo počas tohto roka k bezprecedentným represáliám voči opozícii a zároveň sa vyhrotilo aj napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a Západom. "Odhodlane a dôsledne sme bránili naše národné záujmy, bezpečnosť krajiny a našich občanov," povedal Putin v novoročnom prejave, ktorý odvysielali ako prvé televízne stanice na Kamčatke na ruskom Ďalekom východe už o 13.00 SEČ, teda o polnoci miestneho času.

Šéf Kremľa, ktorý je pri moci od roku 1999, tiež vyjadril podporu všetkým obyvateľom Ruskej federácie, ktorým počas končiaceho sa roka zomrel na covid niekto z príbuzných. "Táto zákerná choroba si vyžiadala desaťtisíce obetí," pripomenul Putin. "Chcem vyjadriť úprimnú podporu každému, kto stratil príbuzných, blízkych, priateľov," dodal.

Ruský štatistický úrad Rosstat vo štvrtok oznámil, že počas novembra zomrelo v krajine na covid viac ako 71.000 ľudí, čo je doteraz najvyšší počet úmrtí zaznamenaný v Rusku v priebehu jedného mesiaca. "Hlavným cieľom" ruskej vlády do budúcnosti je "zvýšiť blahobyt a kvalitu života ľudí," povedal Putin v príhovore.

Kremeľ tento rok tvrdo zasiahol proti organizáciám a jednotlivcom, ktorí kritizujú Putinov režim, počnúc februárovým uväznením jeho najväčšieho kritika Alexeja Navaľného, analyzuje AFP. Napätie medzi Západom a Ruskom sa navyše koncom tohto roka vyhrotilo na bezprecedentnú úroveň pre vojenské manévre na rusko-ukrajinských hraniciach. Putin o celej situácii telefonicky hovoril v noci na piatok s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Rusko oslavuje Nový rok postupne v 11 časových pásmach, počnúc Kamčatkou a končiac Kaliningradskou exklávou hraničiacou s Litvou a Poľskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok