Nevedela som, či má zmysel ísť ďalej, hovorí Barteková. Otvorili sa jej však nové možnosti

TA3
1.1.2022 08:00

So športom nekončí, no venuje sa mu aj z hľadiska diplomacie. Danku Bartekovú len nedávno nominovali na členku Medzinárodného olympijského výboru. Čo to pre ňu znamená a akým oblastiam sa chce venovať?

Nevedela som, či má zmysel ísť ďalej, hovorí Barteková. Otvorili sa jej však nové možnosti
TASR

Nominácia ako predvianočný darček

Slovenskú olympioničku a športovú diplomatku Danku Bartekovú tesne pred Vianocami nominovali na členku Medzinárodného olympijského výboru. "Dostala som krásny predvianočný darček. Výbor má 115 členov, z toho je 15 zástupcov športovcov, jedno miesto som tu mala po dobu ôsmich rokov. Tento mandát mi však zanikol, keďže som nebola znovu zvolená," uviedla Barteková v relácii Tak takto. Má však radosť, pretože dostala pozvánku, aby sa stala individuálnou členkou. Toto členstvo končí až vtedy, keď dosiahne vek 70 rokov.

Akým oblastiam by sa vo výbore chcela venovať? Navrhla tri. "Antidoping a integrita športu, olympijské hry mládeže a medzinárodné vzťahy, ktoré som vyštudovala," doplnila.

Danka Barteková v TA3 zhodnotila aj to, aký má za sebou rok. Zaspomínala si na olympiádu v Tokiu. "Bola sterilná, testovali a dezinfikovali sme sa každý deň. Vírus bol všadeprítomný a neboli tam diváci. Sila olympiády je však v tom, keď ju môžete posunúť ďalej, motivovať deti k športu a byť pre nich vzorom. Toto mi tam veľmi chýbalo," uviedla.

S kariérou ale zatiaľ nekončí, aj keď jej olympiáda nevyšla a zažila aj ťažké momenty. "Mala som v sebe pocit, že neviem, čo by som spravila inak a neviem, či má zmysel ísť ďalej. Ale oddýchla som si a s touto novou energiou pokračujem v športovej kariére a idem ďalej," dodala s úsmevom.

Bojkoty neuznáva

Z hľadiska športovej diplomacie sa vyjadrila aj k bojkotu zimných olympijských hier zo strany politikov. "Bojkoty boli často hrozbou, púta to veľkú pozornosť. Ja ako športovkyňa bojkoty neuznávam, nikdy nevyšli, ich cieľ sa nikdy nedosiahol. Jediný dôsledok bol ten, že to vrhá tieň na olympijské hry," dodala s tým, že integritu hier treba zachovať.

Tieto kroky sú zatiaľ podľa nej skôr deklaratívneho charakteru, verí, že to nie je s cieľom poškodiť športovcov. "Čas pred hrami je najkritickejší, keď ale začne šport, politika ide bokom," dodala. Od olympiády v Pekingu očakáva tiež prísne pandemické opatrenia.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok