V roku 2021 zomrelo pri svojej práci 45 žurnalistov, najvyšší počet úmrtí bol v Afganistane

TA3 TASR
31.12.2021 13:31

V roku 2021 zahynulo pri svojej práci celkovo 45 reportérov a pracovníkov médií. V piatok to uviedla Medzinárodná federácia novinárov, ktorá už od roku 1991 každoročne vydáva správu o počte obetí tohto povolania. Najviac žurnalistov zahynulo tento rok v Afganistane.

Popravy i zákazy pre ženy. Novinárka priblížila, ako Afganistan vyzeral počas poslednej vlády Talibanu
TASR/AP

Napísala agentúra AP. Medzinárodná federácia novinárov uviedla, že čísla potvrdzujú trend, ktorý ukazuje, že zamestnanci médií sú najčastejšie zabíjaní za odhaľovanie korupcie, zločinu a zneužívania moci v ich komunitách, mestách a krajinách.

"Týchto 45 kolegov, ktorých sme tento rok stratili v dôsledku násilia, nám pripomína strašnú obeť, ktorú novinári na celom svete naďalej platia za to, aby slúžili verejnému záujmu," uviedol generálny tajomník federácie Anthony Bellanger dodal, že "jediná vhodná pocta obetiam, ktoré bojovali za správnu vec, by mala byť neúnavná snaha o spravodlivosť".

Medzinárodná federácia novinárov spresnila, že 45 novinárov a pracovníkov médií bolo zabitých v 20 krajinách. Z nich 33 zomrelo pri cielených útokoch. Deväť z nich zahynulo v Afganistane, osem v Mexiku, štyria v Indii a traja v Pakistane.

AP pripomenula, že počet usmrtených novinárov je najnižší za uplynulé desaťročia. Napríklad len vlani prišlo násilím o život 65 žurnalistov. Od roku 1991 bolo podľa federácie na celom svete zabitých 2.721 novinárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok