V obci Ruská odvolali starostu

TASR
25.11.2012 08:24

Obyvatelia obce Ruská, okres Michalovce, v sobotu (24.11.) v miestnom referende rozhodli o odvolaní starostu obce Lászlóa Lakatosa. Pre TASR to po sčítaní hlasov povedal predseda referendovej komisie Albert Károly.

V obci Ruská odvolali starostu
SITA

"V našej obci máme celkom 478 oprávnených voličov. Z nich v sobotu prišlo k urnám 273, čo predstavuje 57,11 percentnú účasť. Keďže na referende sa zúčastnil potrebný počet občanov, je považované za platné," informoval A. Károly.

Doplnil, že podľa oficiálnej zápisnice, bolo platných 272 hlasov a jeden neplatný. Podľa Károlyho za odvolanie starostu bolo 255 obyvateľov, zvyšných 17 občanov bolo proti odvolaniu. Referendovú miestnosť v priestoroch tamojšej materskej školy otvorili o 7. hodine a ľudia mali možnosť odovzdať svoj hlas do 22. hodiny.

"Priebeh hlasovania v referendovej  miestnosti ani v jej okolí nebol narušený. Zápisnicu podpísalo bez pripomienok všetkých sedem členov referendovej komisie," povedal Károly. Dodal, že všetky materiály týkajúce sa hlasovania komisia odovzdá obecnému zastupiteľstvu.


Uznesenie o vyhlásení spomínaného referenda v Ruskej schválili obecní poslanci v septembri tohto roka. Dôvodom bola skutočnosť, že voči práci miestneho starostu majú viacero výhrad. Údajne zle hospodári s obecnými peniazmi a ignoruje uznesenia zastupiteľstva.


Starosta Ruskej si však myslí, že spôsob vyhlásenia referenda, v ktorom sa má rozhodnúť o jeho zotrvaní vo funkcii, schválili poslanci nezákonne a v tejto veci sa obrátil na prokuratúru. Podľa názoru prokuratúry mimoriadne zasadnutie, ktoré sa konalo 7. novembra, bolo zvolané v rozpore so zákonom o obecnom zriadení.


Poslanec obecného zastupiteľstva, Róbert Károly, ktorý referendum inicioval je presvedčený, že zákonom stanovené lehoty boli dodržané. Zdôraznil, že ak budú výsledky spochybnené o platnosti ľudového hlasovania bude rozhodovať súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok