Niekde sa už oslavuje. Nový rok 2022 privítali ako prvé ostrovné štáty

TA3 ČTK TASR
31.12.2021 11:19

Svet sa dočkal nového roku 2022. Ako prví ho oslávili už o jedenástej hodine nášho času obyvatelia atolu Kiritimati, známeho tiež ako Vianočný ostrov, ktorý je súčasťou tichomorského ostrovného štátu Kiribati. Nový rok prichádza na Zemi postupne, západne od takzvanej dátumovej hranice.

Táto medzinárodne uznávaná hranica prechádza približne 180. poludníkom zemepisnej dĺžky. Po jej prekročení sa mení dátum.

Kiritimati obýva približne 6500 ľudí, predstavuje viac než 70 % celkovej plochy súše súostrovia Kiribati, ktoré tvorí 33 tichomorských ostrovov a atolov. V predchádzajúcich rokoch spolu s obyvateľmi Kiritimati začínali Nový rok oslavovať aj obyvatelia tichomorského štátu Samoa. Keďže ale v roku 2021 si Samoa na jeseň neposunula čas, zmeny sa dočkala o dvanástej hodine, spoločne s Novým Zélandom.

Nový Zéland zmiernil obmedzenia

Na Novom Zélande kvôli novoročným oslavám zmiernili pandemické obmedzenia. V Aucklande sa tak mohli ľudia stretnúť na večierkoch. Obmedzenia pri počte ľudí mohli zrušiť aj bary, reštaurácie a kaviarne. Novoročné oslavy sa niesli v hesle "Preč s chaosom roku 2021, poďme vykročiť s nádejou do roku 2022."

Do nového roka 2022 sa o 14. hodine už dostala aj Austrália. Sydney to oslávilo veľkolepým ohňostrojom.

Rok 2022 o 17. hodine privítal aj Hongkong. Oslavy sprevádzal veľkolepý ohňostroj i hudobné vystúpenie.

Na súostroví Tonga nový rok privítala aj aktívna sopka na ostrove Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, ktorá do ovzdušia chrlí popol a plyn. Ostrovný štát od Vianoc varuje miestnych obyvateľov, aby sa k vulkánu nepribližovali.

Miliardy ľudí budú v najbližších hodinách vítať rok 2022 v ďalších častiach sveta. Moskva predbehne strednú Európu o dve hodiny. Medzi poslednými bude Americká Samoa, ležiaca iba 220 kilometrov východne od Samoy na opačnej strane dátumovej hranice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok