Hlučná zábavná pyrotechnika je v Bratislave zakázaná. Platí to aj počas Silvestra

TA3 TASR
31.12.2021 11:16

V Bratislave je celoročne zakázané používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3. Platí to aj počas Silvestra, 31. decembra, i na Nový rok, 1. januára. Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. Bratislavská mestská polícia na svojom webe informuje, že je pripravená postihovať ľudí, ktorí tento zákaz nerešpektujú.

Hlučná zábavná pyrotechnika je v Bratislave zakázaná. Platí to aj počas Silvestra
TASR/Pavel Neubauer (ilu)

"Ak vás od používania zakázanej pyrotechniky neodradí pokuta, myslite na zvieratá v domácnostiach a aj v zoologickej záhrade, kde môžete sebeckým konaním napáchať veľké škody," vyzýva mestská polícia, ktorá v uplynulých dňoch posilnila svoju hliadkovú činnosť.

Hlučná zábavná pyrotechnika podľa polície spôsobuje zvieratám vysoký stres, ktoré sa boja zvukových a vizuálnych efektov. "Tie stoja často za útekom psov, napríklad z vyhradených voľných výbehov. Každoročne v tomto období bojuje s pyrotechnikou aj Zoo Bratislava," spresnila polícia s tým, že vyplašené zvieratá vedia v areáli záhrady spôsobiť značné škody. V bezprostrednej blízkosti zoo sa nachádza aj útulok Slobody zvierat. Negatívne pôsobí pyrotechnika aj na starších ľudí a deti.

Polícia zároveň upozorňuje, že zábavná pyrotechnika každoročne stojí za mnohými zraneniami, ktoré si vyžadujú lekárske ošetrenie. "Počas silvestrovskej noci sa k manipulácii s pyrotechnikou pridáva ešte konzumácia alkoholu, ktorá znásobuje riziko zranenia," podotkla.

Dopravný podnik Bratislava musí pre opakujúci sa vandalizmus počas silvestrovských osláv odstaviť a mechanicky zabezpečiť proti poškodeniu 106 automatov na predaj jednorazových cestovných lístkov v exponovaných lokalitách.

Celoročný zákaz používania hlučnej zábavnej pyrotechniky ako sú petardy či svetlice platí v Bratislave od novembra 2016. Hoci hlavné mesto používanie niektorej zábavnej pyrotechniky na svojom území zakázalo, obmedziť nedokáže ale jej predaj. 

V uplynulých rokoch bratislavská mestská polícia priznala, že sa jej nie vždy podarilo priestupky zákazu používania pyrotechniky spoľahlivo zistiť, pretože od nahlásenia udalosti po ich samotné preverenie uplynul istý čas, a po príchode na miesto sa priestupca už na ňom nenachádzal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok