Bilancia tajfúnu Rai na Filipínach stúpla, úrady zaznamenali už vyše 400 obetí

TA3 ČTK
31.12.2021 08:23

Bilancia tajfúnu Rai, ktorý v polovici decembra zasiahol Filipíny, prekročila hranicu 400 mŕtvych. Zranených bolo 1147 ľudí a takmer stovka je stále nezvestná. V najhoršie postihnutých oblastiach žiadajú oficiálni činitelia o dodávky potravín, vody a materiálu na prístrešky.

Filipíny lode tajfún 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala agentúra Reuters. Rai bol pätnásty a najsmrteľnejší tajfún, aký tento rok Filipíny zasiahol. Keď 16. decembra dorazil na pevninu, jeho vietor dosahoval rýchlosť 195 kilometrov a v nárazoch až 270 kilometrov za hodinu.

Úrady zaznamenali 405 obetí, ktoré sa väčšinou utopili, zahynuli pod spadnutými stromami alebo v zosuvoch pôdy. Poškodených bolo viac ako 530-tisíc domov, z ktorých tretinu tajfún úplne zničil. Škody na infraštruktúre a poľnohospodárstve dosiahli podľa odhadov 23,4 miliardy pesos. Tajfún postihol takmer 4,5 milióna ľudí, z ktorých sa pol milióna muselo uchýliť do evakuačných stredísk.

Búrka strhávala strechy, vyvracala stromy a stĺpy elektrického vedenia, búrala drevené domy a zaplavovala dediny. Pripomínala doteraz najničivejší supertajfún Haiyan, ktorý súostrovie zdevastoval v roku 2013. Vtedy zomrelo viac ako 7300 ľudí a vyše štyri milióny museli opustiť svoje domovy.

Témy: Filipíny
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok