Sociálna poisťovňa sa v roku 2022 zameria na elektronickú PN a budúcich dôchodcov, tvrdí riaditeľ

TA3 TASR
31.12.2021 08:15

V budúcom roku je prioritou Sociálnej poisťovne úspešne zaviesť do praxe elektronickú "péenku", ktorá odbremení poistencov od byrokracie počas choroby a ušetrí im čas. Je to pritom len prvý krok k elektronizácii ďalších nemocenských dávok, ku ktorej práve elektronické prepojenie na lekárov otvorí cestu.

Sociálna poisťovňa odvody živnostníci sociálne 1140px (TASR)
TASR

Sociálna poisťovňa tiež chce začať proaktívne oslovovať ľudí v preddôchodkovom veku, aby im pomohla pripraviť sa na proces odchodu do dôchodku. Uviedol to generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

Legislatíva, ktorej súčasťou je aj zavedenie elektronickej PN, je aktuálne v parlamente. Sociálna poisťovňa sa podľa Káčerových slov celý rok podieľala na príprave týchto zmien. "Momentálne čakáme na definitívne znenie zákona, ktorý by mal ľudí odbremeniť od nosenia papierov od lekára k zamestnávateľovi a do Sociálnej poisťovne," vysvetlil Káčer.

Sociálna poisťovňa chce tiež oslovovať budúcich dôchodcov, začať chce ročníkom narodenia 1963. Dôvodom je, že k žiadosti o dôchodok treba preukázať všetky doby dôchodkového poistenia, čo býva zvlášť pri viacerých zamestnaniach zložité. "Pre lepšiu prehľadnosť pripravujeme nový dizajn individuálneho účtu poistenca, pribudnú v ňom nové funkcionality, aby bol ešte užitočnejší a komplexnejší," poznamenal Káčer a dodal, že ľudia z účtu získajú viac informácií, podrobnejšiu históriu svojho dôchodkového poistenia vrátane informácií o zamestnávateľoch.

Budúcich poberateľov penzií chce Sociálna poisťovňa oslovovať zhruba tri roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Písomne ich bude informovať o obdobiach, počas ktorých o nich neeviduje žiadnu informáciu. Budúci penzisti tak budú mať možnosť chýbajúce údaje si dohľadať, zdokladovať a doplniť Sociálnej poisťovni.

Aj v iných smeroch sa Sociálna poisťovňa usiluje podľa Káčerových slov o otvorenú a zrozumiteľnú komunikáciu s občanmi. Začali napríklad komunikovať cez sociálne siete a spustili zasielanie noviniek e-mailom každému, kto má o to záujem. "Pripravujeme tiež nový web, na ktorom sa bude vedieť občan rýchlejšie zorientovať a dostane relevantné informácie. Dávky, ktoré poskytujeme, tu sú pre ľudí. Majú preto právo vedieť, na čo majú nárok a ako si to vybavia. To je náš cieľ," uzavrel Káčer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok