Systém je málo funkčný, drahý a nespravodlivý. Súdna mapa je výrazným počinom, tvrdí predseda súdnej rady

TA3 TASR
30.12.2021 12:18

Súdna mapa je výrazným počinom, aj keby rovno neuspel. Odstraňuje totiž deformácie organizácie súdnictva, ku ktorým došlo po 1. januári 1997. Pre TASR to margo reformy súdnictva uviedol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

Ján Mazák sudca 1140 px (TASR František Iván)
TASR/František Iván

Vláda Vladimíra Mečiara podľa Mazáka rozkúskovala justičné Slovensko. "Založila bez rozmyslu malé okresné súdy a rozhojnila krajské súdy, ktoré sú veľmi rozdielne, a to z hľadiska významu,  počtu vecí, ktorým sú povinné sa venovať, dosiahnutej špecializácie, akčnosti," pripomenul Mazák. V súčasnosti existujú súdy, ktoré sú veľmi preťažené a musia riešiť veľké množstvo aj zložitých vecí.

Viaceré protesty voči snahe ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej zaviesť novú súdnu mapu Mazák chápe. "Systém je síce málo funkčný, drahý a nespravodlivý vo svojej podstate, ale vyhovuje zabehaným praktikám a lokálnym záujmom. Pritom by sme mohli  navrhovanou redukciou sídelných okresných aj krajských súdov usporiť milióny, ktoré by sa dali pretaviť do odmeňovania, technického vybavenie súdov a iných benefitov," skonštatoval Mazák.

Tretia verzia súdnej mapy zatiaľ počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Pôvodne sa ich počet mal znížiť z 54 na 30. Naďalej sa počíta so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Zostávajúce súdy ostanú ako pracoviská alebo sídla. Zrušiť by sa mali okresné súdy v mestách Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok.

Zmena by sa mala týkať aj krajských súdov. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková plánuje ponechať všetkých osem pracovísk, pričom majú vzniknúť len tri obvody. Sídlom krajských súdov by tak mala byť Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zmena by mala nastať k 1. januáru 2023.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok