Vodca Talibanu chce odradiť Afgancov od odchodu z krajiny. Členovia bývalého režimu vraj nebudú trestaní

TA3 TASR
30.12.2021 11:32

Najvyšší vodca afganského hnutia Taliban mulla Hajbatulláh Áchúndzáda nariadil vo štvrtok svojim bojovníkom, aby netrestali členov bývalého režimu za ich niekdajšie "zločiny". Oznámil to hovorca Talibanu Muhammad Naím.

Taliban nedodržal sľub, tvrdí EÚ
TA3 TASR

Podľa neho sa Áchúndzáda takto vyjadril pred svojimi stúpencami v meste Kandahár, kolíske tohto islamistického hnutia. Okrem toho naliehal na úrady, ktoré sú obsadené Talibanom, aby odradili Afgancov od odchodu z krajiny, v zahraničí ich vraj aj tak nebudú rešpektovať. Áchúndzáda, ktorého už roky nikto na verejnosti nenafilmoval ani neodfotografoval, vyhlásil, že treba dodržať všeobecnú amnestiu vyhlásenú po augustovom prevzatí moci Talibanom.

Podľa agentúry AFP vydal Áchúndzáda uvedené nariadenie niekoľko dní po tom, čo sa na sociálnych sieťach objavilo video zobrazujúce fyzický útok na jedného bývalého armádneho veliteľa. Taliban v stredu sľúbil, že bojovník, ktorý fackoval exveliteľa armády, bude potrestaný.

Podľa AFP išlo o zriedkavú oficiálnu reakciu na desiatky podobných – a ešte príšernejších – videí a fotiek na sociálnych sieťach, ktoré ukazujú brutalitu Talibanu. Organizácia Spojených národov a ľudskoprávne skupiny ako Amnesty International a Human Rights Watch obviňujú Taliban z desiatok mimosúdnych vrážd členov bývalých bezpečnostných síl a administratívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok