Poľská prokuratúra odmietla vyšetrovať možný hackerský útok proti vládnej kritičke

TA3 TASR
30.12.2021 00:01

Poľská prokuratúra v stredu uviedla, že nebude vyšetrovať údajný hackerský útok proti prokurátorke a jednej z popredných kritičiek tamojšej vlády Ewe Wrzosekovej. Jej mobil bol spolu s telefónmi dvoch predstaviteľov poľskej opozície, ako zistili zahraniční experti, monitorovaný prostredníctvom izraelského špionážneho softvéru Pegasus.

mobil sledovanie telefónov (SITA/AP)
SITA/AP

Wrzoseková tvrdí, že za sledovaním telefónov stojí poľská vláda a tamojšie tajné služby. Informovala o tom agentúra Reuters. Citizen Lab, výskumná skupina špecializujúca sa na problematiku kybernetickej bezpečnosti pôsobiaca na Torontskej univerzite, zistila, že Pegasus bol okrem Wrzosekovej nasadený aj proti Romanovi Giertychovi, právnikovi angažujúcemu sa v kauzách proti vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS). 

Rovnakým spôsobom bol monitorovaný aj Krzysztof Brejza, poslanec najväčšej opozičnej strany Občianska platforma (PO), ktorý koordinoval jej predvolebnú kampaň v roku 2019.

Na základe zistení Citizen Lab poľská opozícia vyzvala na parlamentné vyšetrovanie podozrení, že špionážny softvér Pegasus bol použitý proti kritikom poľskej vlády. Líder najväčšej poľskej opozičnej strany Donald Tusk v utorok označil správy o sledovaní politických oponentov poľskou vládou ako najvážnejšiu krízu demokracie v Poľsku od pádu komunizmu.

Wrzoseková, ktorá vedie kampaň proti snahám o politizáciu poľskej justície, uviedla, že už v novembri dostala od spoločnosti Apple oznámenie, že jej telefón mohol byť napadnutý pomocou programu Pegasus.

"Jedinou indíciou, že mohlo dôjsť ku kybernetickému útoku ... bola správa od výrobcu telefónu," vysvetlila hovorkyňa varšavskej prokuratúry Aleksandra Skrzyniarzová dôvody, prečo prokuratúra nezačala prípad vyšetrovať. "V správe nebolo jednoznačne uvedené, že došlo ku kybernetickému útoku, pričom obsahovala upozornenie, že toto hlásenie môže byť nepravdivé," dodala Skrzyniarzová s tým, že Wrzoseková odmietla svoj telefón odovzdať úradom na preskúmanie.

Prokurátorka súkromnej televízii TVN24 povedala, že sa proti rozhodnutiu prokuratúry odvolá. "Nevidím jediný zákonný predpoklad alebo odôvodnenie pre rozhodnutie zamietnuť začatie konania," uviedla.

Premiér Mateusz Morawiecki obvinenia zo špehovania predstaviteľov opozície zo strany vlády označil za "falošné". Hovorca  ministerstva pre koordináciu tajných služieb Stanislaw Žaryn v tejto súvislosť odmietol možnosť, že by sa spravodajské služby mohli zapojiť do vnútropolitických bojov.

Armádny softvér Pegasus, ktorý bol pôvodne navrhnutý izraelskou firmou NSO Group na sledovanie teroristov a zločincov, bol viacerými vládami sveta zneužitý aj na sledovanie aktivistov, novinárov, právnikov a politikov.

Smartfóny, na ktoré sa zameriava Pegasus, sa v podstate zmenili na vreckové špionážne zariadenia. Spyware Pegasus totiž dokáže nič netušiacich používateľov na diaľku sledovať prostredníctvom mikrofónu a kamery telefónu a okrem toho môže vytvárať snímky obrazovky alebo zaznamenávať písanie textu na klávesnici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok