Rusko a Bielorusko plánujú spoločné vojenské cvičenie. Uskutočniť sa má na bieloruskom území

TA3 ČTK
29.12.2021 17:48

Rusko a Bielorusko usporiadajú vo februári alebo marci budúceho roku spoločné vojenské cvičenie. Konať sa bude na bieloruskom území, uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom v Petrohrade. Informovala o tom agentúra TASS.

Lukašenko: Sankcie Západu posilnili vzťahy medzi Ruskom a Bieloruskom
TASR/AP

Plány na nové armádne manévre prichádzajú v čase napätia medzi Západom a Ruskom, ktoré v poslednom čase sústreďuje svoje vojská pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva požaduje od NATO, aby sa zaviazalo neprijať Ukrajinu za členský štát aliancie. Kyjev tvrdí, že Rusko sa pripravuje na možnú inváziu na Ukrajinu, čo Moskva popiera.

Septembrového rusko-bieloruského cvičenia Západ-2021, ktoré sa konalo na bieloruskom aj ruskom území, sa zúčastnilo približne 200-tisíc vojakov. Rozsiahle manévre vtedy kritizovala Ukrajina a aj niektoré členské štáty NATO.

Rusko považuje Bielorusko, štát hraničiaci s krajinami NATO aj Ukrajinou, za strategicky dôležitý nárazník na Západe a pomohlo Lukašenkovi udržať sa pri moci za pomoci pôžičiek a politickej podpory počas potláčania veľkých protestov po minuloročných prezidentských voľbách. Formálne Rusko a Bielorusko tvoria od roku 1999 zväzové súštátie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok