Na opatrenia proti koronavírusu sa u nás súdnou cestou sťažovalo minimum ľudí

TA3 TASR
29.12.2021 13:21

Ústavný súd SR v tomto roku do polovice decembra dostal 20 návrhov od fyzických a právnických osôb, ktoré sa týkajú opatrení proti šíreniu ochorenia Covid-19.

Nemecko je piatou krajinou v Európe, kde počet obetí covidu presiahol 100.000
TASR/AP

Väčšinu odložili

"Dvanásť z týchto podaní bolo vybavených odložením, keďže z obsahu podaní bolo zistené, že nejde o návrhy na začatie konania. V šiestich prípadoch Ústavný súd SR uznesením ústavné sťažnosti odmietol, predovšetkým z dôvodu, že boli podané neoprávnenými osobami," uviedol predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

Dve podania z tohto roku, ako aj dve podania z minulého roku, ešte neboli prerokované. Vlani ÚS dostal celkovo 69 takýchto podaní, o ktorých sú kompetentné rozhodovať senáty ÚS.

Plénum ÚS zároveň tento rok rozhodlo trikrát v troch veciach súvisiacich so šírením ochorenia Covid-19. Rozhodnúť ostáva ešte o návrhoch opozičných poslancov Národnej rady SR v prípade napadnutých vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva, ktoré však medzičasom tento úrad zrušil.

Finančné zadosťučinenie

Celkovo ÚS v tomto roku do 15. decembra evidoval 2548 doručených návrhov a sťažností, 2785 vybavených a 1268 nevybavených vecí. Plénum ÚS vybavilo 28 návrhov, nevybavených ostalo 31 vecí. ÚS v období od 1. januára do 15. decembra konštatoval porušenie sledovaných práv sťažovateľov v 578 nálezoch. 

Z toho v 360 nálezoch priznal sťažovateľom aj finančné zadosťučinenie spolu vo výške 977.850 eur. Išlo o porušenia práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov, práva na prejednanie záležitosti v primeranej lehote, práva na súdnu a inú právnu ochranu, práva na spravodlivé súdne konanie, práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok