Domov sociálnych služieb v Osadnom neplánujú zatvoriť. Podmienky v zariadení sú vraj dôstojné

TA3 TASR
29.12.2021 11:21

Prešovský samosprávny kraj neplánuje v žiadnom prípade Domov sociálnych služieb v Osadnom zatvoriť. Vyhlásenie nezávislej platformy SocioFórum o tom, že životné podmienky v zariadení sú nedôstojné, považuje PSK za nevhodné. Uviedla to pre TASR Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK v reakcii na výzvu SocioFóra na okamžité zatvorenie DSS, kde došlo 21. decembra k požiaru s tragickými následkami.

Domov sociálnych služieb v Osadnom neplánujú zatvoriť. Podmienky v zariadení sú vraj dôstojné
Facebook Polícia Slovenskej republiky

Reálny stav zariadenia

"Nezávislá platforma SocioFórum nepozná aktuálny reálny stav zariadenia, preto považujeme za neprimerané takýmito vyhláseniami zneisťovať prijímateľov, zamestnancov a ich rodiny," uviedla Heilová s tým, že zamestnanci Centra sociálnych služieb (CSS) Zátišie, zosnulý riaditeľ, mesto Snina a PSK ako zriaďovateľ zariadenia vyvinuli maximálne úsilie na to, aby prijímatelia mali dôstojné podmienky na život. Pripomenula, že CSS Zátišie vrátane DSS v Osadnom obstálo v hodnotení kvality Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR s najvyšším možným skóre z pohľadu personálneho zabezpečenia, ubytovania či nastavenia a dodržiavania BOZP.

Zariadenie tiež malo už dvakrát podstúpiť deinštitucionalizáciu. "Zamestnanci absolvovali potrebné školenia a zariadenie prešlo výraznou zmenou od svojho vzniku," priblížila Heilová s tým, že súčasťou transformačného procesu, ktorý pripravil zosnulý riaditeľ Ján Šrenkel, je zámer zachovať kmeňovú budovu pre 40 klientov a ďalším 18 vytvoriť komunitné bývanie. V súvislosti s materiálnymi škodami spôsobenými nedávnym požiarom doplnila, že s renováciou troch poškodených a aktuálne zatvorených miestností sa začne v novom roku. "Veríme, že sa nám ich podarí zrekonštruovať do konca januára," dodala.

Poskytovanie sociálnych služieb

Podľa SocioFóra je prekvapujúce, že sa stále objavuje názor, že ak neúčelové budovy, v akej je umiestnené aj zariadenie v Osadnom, zrekonštruujú, budú vyhovovať štandardom kvalitného poskytovania sociálnych služieb. Poukázalo tiež na národný projekt deinštitucionalizácie podobných zariadení. Vo svojej výzve z utorka (28. 12.) požadovalo od PSK a MPSVR SR okamžité zatvorenie DSS v Osadnom a presťahovanie jeho klientov "do dôstojných a bezpečných priestorov vyhovujúcich štandardom 21. storočia".

MPSVR SR v reakcii na výzvu uviedlo, že krátko po požiari sprostredkovalo vyslanie psychologickej pomoci klientom zariadenia a je pripravené poskytnúť ďalšiu. Okolnosťami požiaru, ktorý si na mieste vyžiadal jednu obeť a na následky ktorého podľahli v nemocnici ďalší traja klienti zariadenia, sa z vlastnej iniciatívy začal zaoberať aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok