Sudcovia v Alexandrii vstúpili do štrajku na protest voči Mursího dekrétu

TASR
24.11.2012 16:01

Sudcovia v egyptskom meste Alexandria sa dnes rozhodli vstúpiť do štrajku na protest voči dekrétu prezidenta Muhammada Mursího o posilnení jeho právomocí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sudcovia v Alexandrii vstúpili do štrajku na protest voči Mursího dekrétu
CTK

Združenie sudcov v Alexandrii uviedlo, že dôjde k pozastaveniu práce vo všetkých úradoch súdov a prokuratúry, pokým dekrét nebude zrušený.

Prezident Mursí vo štvrtok vydal dekrét, vďaka ktorému sú jeho rozhodnutia právne nenapadnuteľné až do zvolenia nového parlamentu. Tento jeho krok vyvolal protesty nahnevaných prezidentových odporcov a tiež násilné zrážky v centre Káhiry i v ďalších egyptských mestách. Egyptská Najvyššia súdna rada dnes oznámila, že Mursího dekrét predstavuje "bezprecedentný útok" na nezávislosť súdnictva.

Mursího rozhodnutie o prevzatí rozsiahlych právomocí kritizovali aj vlády niektorých západných krajín. Americké ministerstvo zahraničných vecí tiež vyjadrilo znepokojenie. Podľa slov Mursího spolupracovníkov prezidentov dekrét má urýchliť zdĺhavú premenu krajiny, ktorú brzdia právne prekážky. Mursího rivali ho však okamžite odsúdili ako nového autokratického "faraóna", ktorý chce vnútiť Egyptu svoju islamistickú víziu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok