Vo veku 82 rokov zomrel bývalý americký kongresman Harry Reid

TA3 TASR
29.12.2021 07:58

Vo veku 82 rokov zomrel bývalý americký kongresman Harry Reid. Podľa vyjadrenia jeho pozostalých politik podľahol niekoľkoročnému boju s rakovinou pankreasu.

Vo veku 82 rokov zomrel bývalý americký kongresman Harry Reid
TASR/AP

Reid, ktorý v rokoch 2007-2015 viedol v Senáte demokratickú väčšinu, bol najdlhšie slúžiacim členom Kongresu za štát Nevada; v niekoľkých funkciách tam pôsobil v rokoch 1983-2017. Reid bol všeobecne uznávaný ako jeden z najtvrdších vyjednávačov v Kongrese. V roku 2009 využil svoje skúsenosti a pomohol prezidentovi Barackovi Obamovi presadiť v Senáte jeho federálny Zákon o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti, známy ako Obamacare.

Reid sa narodil do robotníckej rodiny 2. decembra 1939 a vyrastal v baníckom meste Searchlight v Nevade. V mladosti sa amatérsky venoval boxu. Vzdelanie v oblasti práva, ekonomiky a politických vied získal na viacerých univerzitách. Pred menej než dvoma týždňami po ňom pomenovali hlavné letisko slúžiace metropolitnej oblasti mesta Las Vegas v Nevade, ktoré odteraz nesie názov Harry Reid International Airport. 

Tento vzdušný prístav bol od roku 1948 pomenovaný po inom nevadskom senátorovi Patovi McCarranovi. Harry Reid po sebe zanechal manželku a päť potomkov vrátane syna Roryho, ktorý je takisto politikom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok