Telo palestínskeho exprezidenta Jásira Arafata exhumujú v utorok

TASR, TA3
24.11.2012 15:58

Telo bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata exhumujú v utorok v rámci obnoveného vyšetrovania jeho smrti. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na palestínskeho vyšetrovateľa.

Telo palestínskeho exprezidenta Jásira Arafata exhumujú v utorok
CTK

Arafat zomrel v novembri 2004 vo francúzskej vojenskej nemocnici - mesiac po tom, ako náhle ochorel. Palestínski predstavitelia tvrdia, že ho otrávil Izrael, ale nepredložili žiadne dôkazy. Izrael takéto obvinenia popiera.

Prípad znovu ožil toto leto, keď švajčiarske laboratórium oznámilo, že v Arafatovom odeve našlo výrazné stopy po rádioaktívnom prvku polónium-210. Z toho vyplynuli podozrenia, že Arafat mohol zomrieť na následky otravy. Experti uviedli, že je potrebné preskúmať jeho telo.

V utorok švajčiarski, francúzski a ruskí odborníci odoberú vzorky z Arafatových kostí, uviedol Tawfík Tirawí, ktorý vedie palestínsky vyšetrujúci tím. Experti preskúmajú vzorky vo svojich krajinách.

Arafata opäť pochovajú v ten istý deň s vojenskými poctami, pričom na ceremóniu nebude mať verejnosť prístup. Tirawí nespresnil, kedy zverejnia výsledky vyšetrovania, ale dodal, že to môže trvať celé mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok