Otvorí sa koaličná zmluva? Väčšina partnerov je proti, Matovič má iný názor

TA3
28.12.2021 19:00

Otváranie koaličnej zmluvy stále visí vo vzduchu. Rozdelenie ministerstiev totiž neodzrkadľuje situáciu v národnej rade. Richard Sulík má štyri ministerstvá a podľa súčasných počtov poslancov má nárok len na tri. Kým väčšina koaličných partnerov sa do otvárania zmluvy nehrnie, Matoviča k tomu zrejme prinútia jeho vlastní poslanci.

Odchod Kolíkovej frakcie zo strany Za ľudí k liberálom otriasol parlamentnou matematikou. Tá je pritom kľúčová pre rozdelenie ministerských postov. Koaličná zmluva však momentálne vraví jednoznačne – rezort spravodlivosti patrí strane Za ľudí, SaS naň nemá nárok.

„Pani ministerka, hlúpo povedané, ale pravdivo, okupuje ministerskú stoličku, ktorá jej nepatrí. Tento problém treba vyriešiť,“ vyjadril sa k nároku na ministerstvo Igor Matovič. Naopak Richard Sulík nemá dôvod túto tému otvárať.

Veronika Remišová odmieta doťahovanie sa o funkcie, spomedzi priorít je to u nej na poslednom mieste. Otázka zotrvania ministerky Kolíkovej na poste nie je témou ani pre Borisa Kollára, pretože jeho strana tým nič nezíska ani nestratí.

Napriek tomu, že sa väčšina koaličných partnerov do otvárania zmluvy nehrnie, Igor Matovič na tom trvá. Tlačia naňho poslanci z hnutia OĽANO. „Mám avízo od viacerých našich poslancov v parlamente, že ak jedna koaličná strana nemusí dodržiavať koaličnú zmluvu, tak ani oni sa ňou nebudú cítiť viazaní. To si myslím, že by bolo veľmi zlé,“ povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok