Plyn bude o čosi lacnejší, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví upravil ceny

TA3 TASR
28.12.2021 14:48

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví znížil priemerné ceny za distribúciu plynu v budúcom roku o 1,3 %. Pre priemyselné podniky bude pokles distribučných poplatkov o 1,15 % a pre zraniteľných odberateľov predstavuje medziročné zníženie cien za prístup do distribučnej siete a distribúciu plynu 1,52 %.

Uviedol v utorok Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Pokles cien za distribúciu je daný najmä znížením primeraného zisku pre SPP – distribúcia. 

Úrad zároveň zvýšil regulovanú cenu za prepravu plynu pre Slovensko o 0,7 %. Preprava plynu má podiel na koncovej cene za dodávku plynu pre domácnosti približne 6,8 %, a preto je vplyv zmeny taríf na domácu prepravu plynu v koncových cenách za dodávku plynu pre domácnosti podľa ÚRSO zanedbateľný. "Na základe vydaných rozhodnutí úrad prepočítal dosahy na domácnosti a môže potvrdiť svoje predpoklady - regulované ceny plynu sa v roku 2022 dostanú o niečo nad úroveň regulovaných cien plynu v roku 2020," uviedol predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

Rok 2021 bol mimoriadny veľmi nízkymi cenami plynu z dôvodu pandémie ochorenia Covid-19, keď ceny dramaticky klesli oproti roku 2020, pričom v súčasnosti čelíme nárastom cien energií najmä z dôvodu oživenia ekonomiky.

Domácnosti, ktoré vykurujú plynom, zaplatia v priemere mesačne viac od 9,43 eura do 18,69 eura v závislosti od spotreby plynu. Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie, si mesačne priplatia približne 45 centov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok