Máte stále homeoffice? Pomôže vám striktný režim, pravidlo 3x8 aj mnohé ďalšie

TA3/zm
5.1.2022 08:00

Ak aj vy patríte do početnej skupiny ľudí, ktorí pracujú z domu, mali by ste si stanoviť striktné pravidlá, ktoré vám pomôžu oddeľovať prácu od súkromia. Vďaka nim stihnete všetko a nebudete zanedbávať ani osobný život, ani kariéru.

Máte stále homeoffice? Pomôže vám striktný režim, pravidlo 3x8 aj mnohé ďalšie
Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA

Naučte sa niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré vám spríjemnia home-office. Takmer všetky stoja na režime a pravidlách, ktoré by ste si mali sami stanoviť a dodržiavať ich. Tu je niekoľko najpodstatnejších. 

Princíp 3x8

Na tento princíp práce z domu vám stačí jednoduchá matematika. Deň má 24 hodín a rozdeliť by ste ho mali na tri rovnocenné časti. Osem hodín si ponechajte na spánok, ďalších osem na prácu a zvyšných osem na voľný čas. 

Keď máte homeoffice, hranica medzi jednotlivými časťami dňa sa ľahko stiera. Popri práci varíte polievku alebo dáte prať. A naopak, keď už máte oddychovať, pokojne ešte vybavíte jeden pracovný mail či telefonát, veď ste aj tak pri počítači. Podľa odborníkov však tento prístup nie je pre našu myseľ vhodný a mali by sme jasne definovať, v ktorej časti dňa sa nachádzame a čo práve vykonávame. 

Priestor na prácu

S tým súvisí aj miesto, na ktorom ste si urobili domáce pracovisko. Rozhodne by to nemal byť jedálenský stôl, aj keď vo väčšine domácnosti skrátka miesto na kanceláriu nie je. Ideálne by bolo vytvoriť si aspoň malý kút, ktorý pre vás bude symbolizovať prácu, a ktorý na nič iné využívať nebudete. Môže vám to pomôcť aj pri komunikácii s ostatnými členmi domácnosti. Skrátka, keď vás partner alebo deti uvidia na domácom pracovisku, budú vedieť, že teraz nie ste k dispozícii ako mama či manželka. 

Prestávky 

Človek však nie je stroj, aby mohol osem hodín vkuse robiť, preto je počas homeoffice dôležité naplánovať si prestávky na oddych, ale aj jedlo. Pripravte si stravu na celý deň v čase dňa, ktorý je venovaný osobnému voľnu, aby ste nemuseli k hrncom odbiehať počas pracovnej doby. 

Prestávky ale nie sú dôležité len na jedlo, treba si ich robiť aj preto, aby ste celý deň strnulo nesedeli. Pohyb sa nedá ničím nahradiť. Určite si krátke voľno podobne, ako to majú deti v škole. Po každej hodine si dajte desať minút, kedy sa prejdete po byte, otvoríte okno, nadýchate sa čerstvého vzduchu. Prípadne si dajte aj ľahký strečing.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok