Sulík pre TA3: Prečo chce Kollár ostať v koalícii, kde blokuje kľúčové reformy?

TA3
28.12.2021 12:34

Vláda mohla rozhodovať lepšie a rýchlejšie, no po vojne je každý generál. Tvrdí to predseda SaS Richard Sulík, podľa ktorého sa kompromisné návrhy rodia ťažko. V rozhovore pre TA3 sa vyjadril aj k fungovaniu v rámci vládnej koalície.

Začiatkom roka 2021 sa objavili nezhody medzi Richardom Sulíkom a šéfom hnutia OĽANO Igorom Matovičom, ktoré v istej miere pretrvávajú aj dodnes. V pracovnej komunikácii vraj Sulík s ministrom financií problémy nemá. Myslí si však, že so súčasným predsedom vlády Eduardom Hegerom sa pracuje lepšie ako s expremiérom Matovičom.

Strana SaS po rozštiepení poslaneckého klubu Za ľudí prijala časť poslancov tejto strany. Týmto krokom SaS získala ministerstvo spravodlivosti. Igor Matovič by v tejto súvislosti chcel otvoriť koaličnú zmluvu a prerátať ministerstvá podľa parlamentnej matematiky.

"Z 91 koaličných poslancov máme (strana SaS) 19. Keď vydelíte 19 a 91, tak je to číslo, ktoré je tesne nad 0,2, toto číslo musíte vynásobiť počtom členov vlády, teda 17 a výsledkom pre stranu SaS bude po zaokrúhlení číslo 4," konštatoval šéf liberálov. Podľa novej zmluvy by teda SaS mala nárok na štyroch ministrov a jeden ministerský post dostala od klubu OĽANO, pretože Sulík ustúpil Igorovi Matovičovi pri ministerstve financií, ale je aj druhá varianta, a to štyri ministerské stoličky a post predsedu parlamentu. Sulík povedal, že koalícia funguje po zmene dobre a na post predsedu parlamentu si nároky nekladú.

V koalícii sa s Kollárom fungovať dá

V koalícii s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom sa podľa Sulíka fungovať dá, "poradili sme si aj bez neho, a to v prípade reformy zdravotníctva a reformy národných parkov. Dôležité veci vieme presadiť aj bez Kollára," dodal Sulík v rozhovore. Sulík povedal, že na mieste Kollára by si položil otázku, či chce ostať v koalícii, v ktorej blokuje kľúčové reformy.

Izolácia seniorov, bez ohľadu na zaočkovanosť, je podľa jeho slov "hlúpy nápad", v prípade, že by to niekto navrhol na koaličnej rade, tak strana SaS bude proti, vetovať budú aj navrhnutie "nerozlišovania ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných".

Minister hospodárstva si myslí, že konzílium odborníkov by mali rozšíriť o sociológov, pedagógov a ekonómov, aby mohli ich návrhy splniť v plnom rozsahu. Politické rozhodnutie je na strane vlády. Sulík skonštatoval, že zatváranie obchodov bol veľký ústupok z jeho strany.

Slovensko nevie ovplyvniť zdražovanie

Sulík súhlasí, že náklady na energiu prudko zdraželi. "Slovensko nevie ovplyvniť žiadnu z príčin zdražovania energií," vyhlásil minister. Sulík uviedol, že na Slovensku je dostatok elektriny, plynu a ropy. 

Ak sa situácia zmení, tak pripustil obmedzenie spotreby plynu u najväčších odberateľoch, to sú napríklad Duslo Šaľa a Slovnaft. Pri domácnostiach je, podľa jeho slov, cena za energie stabilizovaná, obáva sa však veľkých podnikov. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok