Francúzska polícia obohatila svoj vozový park o športový Alpine A110

TA3/SZ
28.12.2021 11:00

Francúzsky policajti dostali do flotily služobných áut dvojmiestne Alpine A110, ktoré budú dohliadať na bezpečnosť na diaľniciach a plniť špeciálne úlohy

Francúzska polícia obohatila svoj vozový park o športový Alpine A110
Alpine

Francúzska jednotka rýchleho nasadenia Brigades Rapides d´Intervention mala donedávna k dispozícii vozidlá Mégane R.S, ktoré slúžili pri potrebe rýchleho zásahu. Ministerstvo vnútra sa rozhodlo obnoviť vozový park, a tak v júni roku 2021 vypísalo tender na obnovu vozového parku. Aké značky sa do tendra zapojili známe nie je, no opäť zvíťazila domáca značka patriaca pod Renault.

Služobné autá budú poháňané 1.8 litrovým štvorvalcovým motorom s výkonom 252 konských síl a krútiacim momentom 320 Nm. Výkonové parametre samé o sebe nie sú nejak špeciálne, no ak zoberieme do úvahy nízku hmotnosť auta, ktorá je len 1080 kilogramov, dostaneme slušnú kombináciu z príznačnou dynamikou.

Vozidlá dostali tmavomodré lakovanie karosérie, ktoré dopĺňa oranžovo žltý polep. Samozrejmosťou sú aj výstražné svetlá. V interiéri zasa nájdeme displej pred spolujazdcom, cez ktorý sa pravdepodobne ovládajú majáky a siréna. Chýbať nemôže ani vysielačka na komunikáciu s veliteľstvom.

Alpine Alpine

Celkovo bude mať francúzska polícia k dispozícii 26 kusov takto upravených služobných áut, ktoré budú slúžiť do roku 2025, kedy by mali byť opäť nahradené. Povráva sa, že náhradou za aktuálne Alpine by mohli byť elektrické autá. Či tomu tak skutočne bude sa dozvieme pravdepodobne až pri vypísaní nového tendru.

Prvé dva dodané kusy nových služobných Alpine sú už v uliciach. Zvyšné kusy sa už taktiež dokončujú na výrobnej linke značky. Úlohou novej flotily bude nie len hliadkovať na diaľniciach, ale aj plniť misie justičnej polície. Dva kusy boli vyčlenené na výcvikové účely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok