Hlavou Generálnej prokuratúry by podľa Fica mal byť nový človek

SITA
24.11.2012 13:58

Na čele Generálnej prokuratúry SR by podľa predsedu vlády Roberta Fica mal stáť úplne nový človek, ktorý nikdy nebol v hre o post generálneho prokurátora. Povedal to dnes v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu - RTVS.

Hlavou Generálnej prokuratúry by podľa Fica mal byť nový človek
SITA

Fico by bol veľmi rád, keby sa viedol úzky dialóg s prokurátorskou samosprávou, ktorá by prišla s úplne novými návrhmi. "Zároveň by som bol rád, keby povedala, že toto je nový človek, ktorý to zvládne a má prirodzenú autoritu," doplnil.

Podľa jeho slov na odďaľovaní rozhodnutia o novom šéfovi generálnej prokuratúry nesie vinu samotný kandidát Jozef Čentéš. "Celý proces sa naťahuje a mrzí ma, že kandidát opäť urobil procesné kroky na ústavnom súde, keď namietal niektorých sudcov, čím spôsobil ďalšie a ďalšie odďaľovanie rozhodnutia ústavného súdu," povedal predseda vlády. Prezident Ivan Gašparovič podľa premiéra postupuje absolútne v súlade so zákonom.

"Keď uzatvoríme túto kapitolu a ústavný súd definitívne vyrieši všetky sťažnosti, ktoré boli podané vo veci pána Čentéša, verím, že prezident príjme rozhodnutie veľmi rýchlo a buď ho za generálneho prokurátora vymenuje alebo oznámi Národnej rade SR, že nie," uzavrel Fico s tým, že národná rada následne okamžite pristúpi k voľbe nového generálneho prokurátora.

Čentéš je zvoleným kandidátom na generálneho prokurátora. Národná rada SR sa snažila zvoliť človeka na tento post od novembra 2010. Plénum parlamentu napokon 17. júna 2011 rozhodlo v tajnej voľbe, za Jozefa Čentéša hlasovalo 79 z 80 prítomných poslancov, jeden sa zdržal.

Pôvodný Čentéšov protikandidát Dobroslav Trnka sa krátko pred poslednou voľbou vzdal kandidatúry. Prezident Ivan Gašparovič však doteraz Čentéša nevymenoval, jeho voľbu považoval za spolitizovanú. V súčasnosti hlava štátu čaká na verdikt ústavného súdu o Čentéšovej sťažnosti, ktorou namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám a ďalších práv.

Ústavný súd sa v októbri na žiadosť skupiny poslancov zaoberal výkladom ústavných článkov týkajúcich sa právomoci prezidenta. Podľa verdiktu ÚS je prezident Slovenskej republiky povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady SR na vymenovanie generálneho prokurátora Slovenskej republiky podľa čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade SR, že kandidáta nevymenuje.

Nevymenovať kandidáta môže prezident len ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom, uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu. Podľa rozhodnutia prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok