Používanie pyrotechniky zvieratám škodí. Môže mať až smrteľné následky

TA3 TASR
27.12.2021 18:50

Používanie zábavnej pyrotechniky škodí spoločenským a voľne žijúcim zvieratám, ako aj zvieratám v zoologických záhradách. Môže mať až smrteľné následky. Občianske združenie Sloboda zvierat a Zoologická záhrada Bratislava preto vyzývajú ľudí na ohľaduplnosť.

pes psie oči domáce zviera 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Apeluje na Bratislavčanov, aby sa pri oslavách nového roka vyhli používaniu svetlíc či petárd. Informovala o tom Alexandra Ritterová z bratislavskej ZOO. „Počas osláv Silvestra trápia najmä nosorožce, kengury, antilopy, žirafy či primáty rôzne tráviace problémy spôsobené stresom a úzkosťou. Reakciou na stresovú situáciu môže byť aj snaha o únik, pričom môže dôjsť k vážnemu zraneniu, napríklad nárazom do oplotenia. To sa stalo v minulosti osudným aj samici lamy krotkej, ktorá na následky nárazu uhynula," vysvetlila vedúca zoologického oddelenia Silvia Pirošková.

Zárukou bezpečia zvierat nie je podľa Piroškovej ani zatvorenie v chovnom zariadení. U šimpanzov dochádza napríklad k útokom na vlastných členov. V ďalších dňoch po ohňostroji sa môžu zvieratá báť vyjsť do vonkajších výbehov a nespolupracovať s chovateľmi aj napriek tomu, že ich dôverne poznajú.

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová tvrdí, že každý rok evidujú v útulku zvieratá, ktoré sa zatúlali svojim majiteľom. "Šťastné konce majú tie, ktorých majitelia dali označiť mikročipom, a tak sa môžu bezprostredne vrátiť do svojho domova. Bohužiaľ, množstvu zvierat nevieme pomôcť. Zväčša sa stávajú obeťami dopravným prostriedkov. Na hluk z petárd trpia aj zvieratá v útulkoch. Posledné roky máme tiež veľké obavy z lampiónov šťastia, ktoré môžu veľmi jednoducho spôsobiť požiar," skonštatovala.

Na dodržiavanie nariadenia o používaní pyrotechniky budú v okolí zoologickej záhrady i útulku Slobody zvierat dohliadať i hliadky bratislavskej mestskej polície. Stratené či zranené psy a mačky je potrebné hlásiť na jej linku. Pre záchranu voľne žijúcich zvierat je potrebné kontaktovať záchranné stanice spadajúce pod Štátnu ochranu prírody SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok