Matovič v rozhovore pre TA3: Kolíková sa chodila do Prezidentského paláca dohadovať o povalení vlády

TA3
27.12.2021 11:35

Mária Kolíková bola súčasťou predstavy Prezidentského paláca o úradníckej vláde a mala tam zohrávať kľúčovú úlohu. Pre TA3 to povedal bývalý premiér Igor Matovič. Tvrdí, že ministerke spravodlivosti od začiatku kryli chrbát a ona sa im pri prvej príležitosti otočila.

Kolíková sa otočila chrbtom

„Márii Kolíkovej som od začiatku držal chrbát. Bola prvým ministrom na rane, ktorý mal po smrti Lučanského odstúpiť, lebo to bolo svojím spôsobom aj jej zlyhanie a tiež zlyhanie systému, za ktorý bola zodpovedná. Ale podržali sme ju aj v tejto ťažkej chvíli," povedal v rozhovore minister financií Igor Matovič. 

Matovič dodal, že ministerka Kolíková sa jemu a bývalému ministrovi zdravotníctva otočila chrbtom. "Pri prvej príležitosti a bez akejkoľvek príčiny sa rozhodla, podľa mňa veľmi neférovo, bojovať proti Marekovi Krajčímu a potom aj proti mne,“ posťažoval sa expremiér.

Podľa Igora Matoviča bola Kolíkova súčasťou predstavy o úradníckej vláde, kde mala zohrávať kľúčovú úlohu. Ministerka spravodlivosti sa mala do Prezidentského paláca chodiť intenzívne dohadovať o tom, ako povaliť vlastnú vládu.

Koalícia bez Kollára a mafia

S tvrdením, že zásadné reformy sa dali schváliť aj bez lídra Sme rodina Borisa Kollára, takže jeho hnutie je vo vláde zbytočné, Matovič nesúhlasí. "Taká koalícia by fungovala asi tak do prvej schôdze Národnej rady SR," povedal. Myslí si, že v užšej koalícii by ešte viac vzrástol pocit dôležitosti, ktorý podľa neho má strana SaS. 

"Hoci je to šesťpercentná strana, tvári sa, ako keby mala šesťdesiat. V tomto prípade si myslím, že ich pocit dôležitosti by narástol asi na 300-percentný výsledok vo voľbách," vyjadril sa minister. "Dobré veci by sa už presadiť nedali, lebo jedine, s čím by SaS súhlasila, by prešlo," doplnil s tým, že takáto koalícia by bola veľmi zraniteľná.

"Myslím si, že mafia by urobila lúsknutím prsta rozhodnutie, že by si kúpila jedného - dvoch menej charakterných poslancov, tí by povedali, že oni to teraz tak cítia, že sú nezávislí," myslí si Matovič. Takíto poslanci by podľa neho kľúčové veci nepodporili a koalícia by sa rozpadla.

"Potom by možno nastal ten scenár, ktorý sa chystal pred rokom v Prezidentskom paláci o úradníckej vláde. Pokúsili by sa vlastne spochybniť výsledok volieb a poprieť vôľu ľudí z volieb, hocičo by bolo možné," povedal Matovič s tým, že by bolo "veľmi neprezieravé skočiť na lep" Richardovi Sulíkovi pri "takejto ponuke". Zdôraznil, že Kollár sa na rozdiel od SaS správal celý prvý rok "veľmi zodpovedne".

Kritika Čaputovej

Matoviča veľmi mrzí správanie prezidentky Zuzany Čaputovej počas krízových situácií. "Počas môjho premiérovania mi pani prezidentka ani raz nepomohla," posťažoval sa. Minister tvrdí, že Čaputová sa s ním ani nechcela stretnúť, keď s ňou pred rokom chcel vystúpiť na tlačovej besede. 

"O tom ľudia nevedia, to je podľa mňa obrovské zlyhanie človeka, ktorý má tú najvyššiu ústavnú funkciu a mal by sledovať v takýchto kritických situáciách dobro v spoločnosti, nie nejaký svoj falošný obraz o samom sebe alebo o samej sebe. Mňa to mrzí," skonštatoval expremiér s tým, že on sám sa snažil napomáhať tomu, aby Čaputová bola zvolená za prezidnetku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok