Plavci boli opäť skúšaní pandémiou, uplynulý rok pre nich nebol jednoduchý

TA3
27.12.2021 10:50

Náročný rok ukončený akoby symbolicky problémami s koronavírusom na majstrovstvách sveta v Abú Dabí. Slovenské plávanie v roku 2021 opäť doplácalo a aj dopláca na pandémiu a s ňou spojené obmedzenia.

Už rok 2020 bol pre plávanie vzhľadom na pandémiu náročný a 2021 sa niesol v podobnom duchu. S výnimkou karanténnych centier sa v slovenských kluboch prvýkrát začalo trénovať až koncom jari. Reprezentanti tak strávili väčšinu prípravy na májové majstrovstvá Európy buď v zahraničí alebo v niektorej z bublín, ktoré sa postupne otvárali aj v iných mestách ako len v Šamoríne.

Prvý medzinárodný vrchol roka, ktorým bol európsky šampionát v dlhom bazéne v Budapešti, mal pre našich plavcov zvláštnu príchuť, keďže ani deväť slovenských rekordov im na postup z rozplavieb do semifinále či do finále nestačilo. Aj preto sa pod piatimi kruhmi predstavila iba dvojica Andrea Podmaníková a Richard Nagy. Tí pozvánku od svetovej federácie FINA zúročila len na najlepšie 28. respektíve 23. miesto. Okrem plavcov sme už na olympiáde nemali zástupcov z iného plaveckého športu, keďže akvebely Naďa Daabousová a Diana Miškechová neuspeli na olympijskej kvalifikácii v Barcelone a vodné pólistky rovnako nepostúpili z kvalifikácie v Terste.

V druhej polovici roka sa pozornosť našich plavcov sústredila najmä na druhý európsky šampionát, tentoraz v krátkom bazéne v Kazani, ale tiež Svetový pohár v Budapešti či koncoročné majstrovstvá sveta taktiež na 25-ke v Abú Dabí. Tieto podujatia sa niesli v znamení početného prekonávania osobných ale aj slovenských rekordov, ktoré však na žiadny výraznejší medzinárodný úspech nestačili. 

Azda najpríjemnejšie správy z bazénov, nielen pre opätovne zvoleného prezidenta plaveckej federácie Ivana Šuleka, ale aj pre fanúšikov, prišli krátko pred Vianocami z majstrovstiev sveta v krátkom bazéne v Abú Dabí, kde skončila najprv Andrea Podmaníková na prsiarskej 50-tke v slovenskom rekorde desiata a o dva dni neskôr Matej Duša vyrovnaním národného rekordu na 50-tke voľným spôsobom finišoval celkovo jedenásty. Sľubne rozbehnutý šampionát, na ktorom navyše okrem iného ešte Richard Nagy pokoril na 200 metrov motýlik rekord Marcela Géryho z roku 1985, sa však skončil pre našu výpravu predčasne, keďže v nej boli štyria pozitívne testovaní na koronavírus.

Pandémia už druhý rok poriadne redukuje plavcom, akvabelám či pólistom počty tréningov, súťaží a zápasov. Okrem toho im aj znemožnila ukázať sa v plnej sile na medzinárodnom fóre. Práve koronavírus a s ním spojené obmedzenia však momentálne trápia azda všetkých funkcionárov, trénerov i športovcov viac ako výsledky, keďže väčšina bazénov na Slovensku je stále zatvorená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok