Počet obetí tajfúnu na Filipínach stúpol na takmer 400, vyše 60 ľudí je stále nezvestných

TA3 TASR
27.12.2021 10:21

Počet obetí najsilnejšieho tohtoročného tajfúnu na Filipínach stúpol na 389 a 64 ľudí je stále nezvestných, oznámil v pondelok národný úrad pre odstraňovanie následkov katastrof.

tajfún Mangkhut Filipíny 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Informuje o tom tlačová agentúra DPA. Tajfún Rai postihol vyše štyri milióny ľudí v stredných a južných provinciách krajiny – vrátane 570.906 osôb, ktoré museli opustiť svoje domovy, dodal úrad. Rai tiež zničil súkromnú a verejnú infraštruktúru, ako aj poľnohospodársku úrodu v celkovej hodnote 22 miliárd pesos (441 miliónov dolárov).

Tajfún vtrhol na východné pobrežie Filipín 16. decembra: zrovnával domy zo zemou, poškodzoval budovy a verejnú infraštruktúru, vyvracal stromy a spôsobil záplavy aj zosuvy pôdy. Vo väčšine zasiahnutých oblastí poškodil elektrické vedenie a prerušil telekomunikačné spojenie a očakáva sa, že v mnohých oblastiach bude elektrina obnovená až v januári.

Jednou z najhoršie zasiahnutých oblasti je stredofilipínska provincia Bohol, ktorá hlásila k pondelku 109 úmrtí. Blízka provincia Cebu hlásila najmenej 96 mŕtvych. Pohotovostné čaty a humanitárni pracovníci prirovnávajú škody spôsobené Raiom k Haiyanu, najsilnejšiemu tajfúnu, aký kedy postihol Filipíny.

Haiyan usmrtil v novembri 2013 až 6300 ľudí a vyhnal z domovov vyše štyri milióna obyvateľov. Filipínske súostrovie zasiahne každý rok priemerne 20 tropických cyklón.

Témy: obeť Filipíny
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok