Americkí obchodníci odhadujú vydarený štart do vianočnej sezóny

TASR
24.11.2012 12:14

Americkí obchodníci odhadujú, že sa im štart do tohoročnej vianočnej sezóny vydaril. Protesty časti zamestnancov najväčšieho maloobchodného reťazca na svete, amerického Wal-Mart, síce skomplikovali vedeniu firmy najrušnejší nákupný deň v roku, tzv. Čierny piatok, ale výrazný vplyv na tržby nemali, konštatujú agentúry AP a DPA.

Americkí obchodníci odhadujú vydarený štart do vianočnej sezóny
SITA

Podľa predbežných výsledkov obchodná sieť Wal-Mart privítala v prvý deň vianočnej nákupnej sezóny 22 miliónov zákazníkov, ktorí využili akciovú ponuku a odniesli si 1,3 milióna televízorov, rovnaký počet bábik a 250.000 bicyklov.

Zhruba 4000 prevádzok Wal-Martu má otvorené 24 hodín denne, ale v piatok po štvrtkových oslavách Dňa vďakyvzdania, keď majú obyvatelia USA predĺžený víkend, začína vianočná nákupná sezóna. Americkí obchodníci pripravujú na tzv. Čierny piatok mimoriadne akcie a rôzne zľavy. Mnohé obchody sa dokonca otvárajú hneď po polnoci zo štvrtka na piatok.

Vedenie Wal-Martu označilo tohoročný Čierny piatok, ktorý pripadol na 23. novembra, za jeden z najlepších vo svojej histórii. Aj známy newyorský obchodný dom Macy's sa otvoril úderom polnoci a privítal 12.000 zákazníkov. Najväčší obchodný dom v USA Mall of America v Minneapolise informoval, že o polnoci zo štvrtka na piatok čakalo pred jeho bránami zhruba 30.000 ľudí, o 10.000 viac ako vlani.

Podľa združenia amerických maloobchodníkov tento rok až 200 z 520 obchodných centier odštartovalo vianočnú sezónu úderom polnoci po Dni vďakyvzdania.

Skorší začiatok vianočných nákupov prináša aj skorší nástup nervozity a sporov. Na Floride boli postrelení dvaja ľudia pri hádke o miesto na parkovisku pred miestnym Wal-Martom. V Texase zase došlo k prestrelke, keď sa jeden z netrpezlivých zákazníkov pokúsil predbehnúť rad pred obchodom.

Obchodníci teraz s napätím vyčkávajú na prvé odhady tržieb, ktoré im naznačia, či sa ochota spotrebiteľov utrácať za vianočné darčeky tento rok v porovnaní s vlaňajšiu sezónou zvýšila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok