Muž mal pomáhať Sýrii k zisku chemických zbraní, bol zadržaný vo Francúzsku

TA3 ČTK
26.12.2021 23:06

V Paríži sa začal výsluch muža s francúzskym a sýrskym občianstvom, ktorý je podozrivý zo zásobovania Sýrie materiálom potrebným na výrobu chemických zbraní.

Sýria chemické zbrane 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Muž, narodený v roku 1962, žije v cudzine, ale do Francúzska prišiel s rodinou na sviatky a zatknutý bol na juhu krajiny. Je vyšetrovaný pre podozrenie, že sa dopustil zločinov proti ľudskosti, napomáhal k nim a podieľal sa na vojnových zločinoch. S odvolaním sa na súdne zdroje o tom dnes informovala agentúra AFP.

Teraz je v provizórnej väzbe. Materiál sýrskemu režimu dodával prostredníctvom svojej spoločnosti pôsobiacej vo Francúzsku a Spojených arabských emirátoch. Dotyčný aj jeho podnik sú na sankčnom zozname amerického ministerstva financií.

Sýrska vláda v roku 2013 pristúpila na to, že sa vzdá svojho chemického vojenského arzenálu. Chemické útoky v Sýrii pokračovali aj neskôr a Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) zistila, že sýrsky režim zrejme použil sarín aj barelové bomby s chlórom pri útokoch v rokoch 2015 až 2018, pri ktorých bolo zranených alebo zabitých niekoľko tisíc ľudí. Damask obvinenia z používania zakázaných zbraní odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok