Zosnulého Desmonda Tutua vyzdvihli ako inšpiráciu pre generácie a morálnu autoritu

TA3 TASR
26.12.2021 19:57

Zosnulý juhoafrický emeritný arcibiskup, bojovník proti apartheidu a laureát Nobelovej ceny mieru Desmond Tutu bol inšpiráciou pre generácie ľudí po celom svete a neochvejným hlasom zastávajúcim sa utláčaných. Uviedol to v nedeľu generálny tajomník OSN António Guterres.

Zosnulého Desmonda Tutua vyzdvihli ako inšpiráciu pre generácie a morálnu autoritu
TASR/AP

"Počas najtemnejších dní apartheidu bol žiariacim majákom sociálnej spravodlivosti, slobody a nenásilného odporu," uviedol Guterres o Tutuovi, ktorý zomrel v nedeľu vo veku 90 rokov.

Bývalý prezident USA Barack Obama označil Tutua za "mentora, priateľa a morálny kompas", ktorý dokázal "nájsť ľudskosť u svojich protivníkov". "Arcibiskup Tutu sa angažoval v boji za oslobodenie a spravodlivosť vo svojej krajine, no tiež zaoberal nespravodlivosťou všade vo svete," napísal Obama, ktorý je tiež laureátom Nobelovej ceny mieru.

Britská kráľovná Alžbeta II. uviedla, že ju smrť Desmonda Tutua hlboko zarmútila. Bývalého anglikánskeho arcibiskupa označila za "človeka, ktorý neúnavne presadzoval ľudské práva v Južnej Afrike a po celom svete". "Vrúcne spomínam na stretnutia s ním a jeho veľkú srdečnosť a humor," píše sa vo vyhlásení panovníčky, podľa ktorej sa Tutu tešil veľkej náklonnosti a úcte mnohých nielen v Juhoafrickej republike, no aj v Spojenom kráľovstve a celom Spoločenstve národov.

Vatikán vo vyhlásení uviedol, že pápež František prijal správu o úmrtí Tutua so smútkom a vyjadril úprimnú sústrasť jeho rodine a milovaným.

"Pamätajúc na jeho službu evanjeliu prostredníctvom podpory rasovej rovnosti a zmierenia v jeho rodnej Južnej Afrike, odovzdáva Jeho Svätosť jeho dušu milosrdenstvu všemohúceho Boha," uviedol Vatikán.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zdôraznil, že Tutu "venoval svoj život ľudským právam a rovnosti medzi ľuďmi". "Jeho boj za ukončenie apartheidu a za zmierenie v Južnej Afrike zostane v našej pamäti," napísal Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok