Na Slovensku platí zákaz využívať divoké zvieratá v cirkusoch už dva roky. Krajinám EÚ môžeme ísť príkladom

TA3
26.12.2021 19:06

Koniec využívania divokých zvierat v cirkusoch. To je téma, o ktorej sa v Európskej únii hovorí už dlho, spoločná legislatíva ale chýba. Téma sa dostala už aj do Európskeho parlamentu. A aj keď je konečné rozhodnutie zatiaľ v nedohľadne, Slovensko by mohlo ísť členským krajinám príkladom. Zákaz využívať divoké zvieratá v cirkusoch u nás platí už dva roky.

Slony, tigre, levy či ťavy – a takto by sme mohli pokračovať aj ďalej. Divoké zvieratá sa v cirkusoch využívajú od nepamäti. Na to, aby zvládli náročné kúsky, ktoré pobavia diváka, musia absolvovať dlhý tréning. Drezúra často prebieha v krutých podmienkach, ktoré nie sú pre divoké zvieratá prirodzené. 

Ďalším problémom je neustále cestovanie v stiesnených podmienkach. Aj z tohto dôvodu volajú mnohí občania po plošnom zákaze využívania cirkusových zvierat. Témy využívania zvierat v cirkuse sa dostala aj na pôdu Európskeho parlamentu, a to vôbec po prvý raz. Môže za to petícia, ktorú podpísalo viac ako milión občanov EÚ. Europoslanci síce nemajú moc nariadiť plošný zákaz, môžu sa však obrátiť na Európsku komisiu.

V konečnom dôsledku bude finálne rozhodnutie na jednotlivých členských štátoch. Slovensko by im mohlo ísť príkladom. Aj keď používanie všetkých alebo divožijúcich druhov zvierat v cirkusoch už obmedzilo 23 štátov EÚ, stále neplatí celoeurópsky zákaz.

Od novembra 2019 sú v cirkusoch na Slovensku zakázane primáty, slony, hrochy, nosorožce, žirafy ale aj veľké mačkovité šelmy ako tigre, levy či medvede. Výnimka platí pre psy, mačky alebo fretky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok