Hrdina, ktorý zanechal stopu. Svetoví lídri spomínajú na Desmonda Tutua

TA3 TASR
26.12.2021 13:20

Na zosnulého Desmonda Tutua, juhoafrického emeritného arcibiskupa, bojovníka proti apartheidu a laureáta Nobelovej ceny za mier, ktorý skonal vo veku 90 rokov, reagovali v nedeľu mnohí súčasní svetoví lídri.

Hrdina, ktorý zanechal stopu. Svetoví lídri spomínajú na Desmonda Tutua
TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson na Twitteri napísal, že je "hlboko zarmútený" úmrtím Tutua, ktorého označil za "nesmierne dôležitú postavu" pri porážke apartheidu a budovaní novej Južnej Afriky.

"Všetci sme zničení stratou arcibiskupa Desmonda Tutua," uviedla Mary Robinsonová, bývalá írska prezidentka a predsedníčka skupiny The Elder - medzinárodnej mimovládnej organizácie zahŕňajúcej svetových lídrov a bývalých vládnych činiteľov. Skupinu založil v roku 2007 Nelson Mandela. Členovia samotnej skupiny vo vyhlásení uviedli, že "stratili drahého priateľa, ktorého nákazlivý smiech a šibalský zmysel pre humor ich všetkých potešil a okúzlil".

Kenský prezident Uhuru Kenyatta povedal, že Tutuova smrť bola "veľkou ranou nielen pre Juhoafrickú republiku, kde za sebou zanecháva obrovské stopy ako hrdina boja proti apartheidu, ale aj pre celý africký kontinent, kde je hlboko rešpektovaný a oslavovaný ako mierotvorca".

"Bol to výnimočný človek. Mysliteľ. Vodca. Pastier," uviedla vo vyhlásení Nadácia Nelsona Mandelu. Tutu a Mandela sa prvýkrát stretli v 50. rokoch 20. storočia. V deň, keď bol Mandela prepustený z väzenia v roku 1990, zostal v tú noc v Tutuovom dome.

Tibetský duchovný vodca dalajláma uviedol, že "arcibiskup Desmond Tutu bol úplne oddaný službe svojim bratom a sestrám pre väčšie spoločné dobro". Podľa jeho slov bol Tutu skutočným humanistom a odhodlaným zástancom ľudských práv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok