V Katalánsku sa schyľuje k voľbám

TA3
24.11.2012 10:51

V španielskom regióne Katalánsko sa schyľuje k ďalším voľbám, ktoré možno zmenia tvár celej krajiny. Výsledky môžu výrazne nahrať do kariet súčasnému šéfovi autonómnej vlády. Absolútnu väčšinu v novom katalánskom parlamnete ale zaručenú nemá.

Katalánsko čakajú 25. novembra regionálne voľby. V prieskumoch pritom vedú strany, ktoré podporujú jeho nezávislosť. Agentúra Bloomberg ale upozorňuje, že snahu regiónu o odtrhnutie od Španielska môžu zmariť katalánske banky, ktoré sú závislé od financií z Európskej centrálnej banky (ECB).

Horúcim kandidátom na víťazstvo je súčasný regionálny prezident Artur Mas, ktorý sa nevzdáva myšlienky na vypísanie referenda o nezávislosti. Katalánsku však hrozí, že po odtrhnutí od Španielska príde aj o členstvo v Európskej únii (EÚ) a eurozóne. A tým aj o prístup k financiám z ECB.

Regionálne banky pritom zápasia s neplácanými úvermi z čias stavebného rozmachu. Nedokážu si už požičať peniaze na trhoch a jedinou záchranou pre ne je centrálna banka eurozóny. Katalánske finančné ústavy podľa dostupných údajov vo veľkej miere využili ponuku lacných úverov od ECB a požičali si od nej zhruba 60 miliárd eur.

"Ľudia by si konečne mali uvedomiť, že Katalánsko musí zostať v eurozóne," upozornil Edward Hugh, analytik a člen predstavenstva Catalunya Banc, ktorú španielska centrálna vláda minulý rok znárodnila, aby ju zachránila pred krachom. Banka tiež využila ponuku ECB a požičala si od nej 19 miliárd eur.

Európski predstavitelia, vrátane eurokomisára pre hospodársku súťaž Joaquína Almuniu a predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa, Katalánsko upozornili, že po vyhlásení nezávislosti bude musieť požiadať o členstvo v únii - a prejsť celým vstupným procesom.

Faktom tiež je, že cesta k nezávislosti je dlhá a Katalánsko stojí na samom začiatku. Mas sľúbil, že ak vyhrá vo voľbách, do štyroch rokov vypíše referendum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok