Niektoré mestá zapísané v zozname UNESCO sú pobúrené. O financie musia bojovať s inými subjektmi

TA3
25.12.2021 16:15

Banská Štiavnica a ďalšie tri mestá zapísané v zozname UNESCO sú pobúrené. Po zmene dotačného systému na ochranu kultúrnych pamiatok by totiž mohli prísť o milióny eur. Kým doteraz mali peniaze od štátu garantované, po novom musia mestá o financie bojovať spolu s inými subjektmi v programe Obnovme si svoj dom.

Banská Štiavnica, Bardejov, Levoča a Spišské Podhradie ako lokality zapísané v UNESCO dostávali každý rok od štátu garantovanú sumu peňazí na ochranu pamiatok. Po novom už ale nepôjdu z rezortu financií, ale z kultúry a nebudú isté, čo samosprávy zaskočilo. Mestá pobúrili najmä dôvody návrhu. Vraj nebolo jasné, či peniaze minuli na stanovený účel a že ich nedávali len na obnovu budov, ale aj na cesty, chodníky a námestia.

Hoci primátorka protestovala a napísala listy poslancom, parlament návrh schválil. Rezort kultúry ho obhajuje a tvrdí, že suma peňazí v programe Obnovme si svoj dom sa ešte zvýši. Niektorí ale žiadajú prešetriť, či Slovensko neporušilo Dohovor o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva, pretože je otázne, či lokality UNESCO peniaze dostanú.

Po stretnutí s ministerkou kultúry to ale podľa štiavnickej primátorky vyzerá nádejne. Obe strany vraj dospeli k dohode a lokality UNESCO budú mať špeciálny prístup.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok