Svornosť a dialóg je jediný prostriedok ako vyriešiť konflikty, tvrdí hlava katolíckej cirkvi

TA3
25.12.2021 15:18

Pápež František v tradičnom vianočnom posolstve Mestu a svetu vyzval ľudí na svornosť a dialóg. Ten je podľa hlavy katolíckej cirkvi jediným prostriedkom, ako vyriešiť konflikty od rodinných až po vojnové.

Počas pandémie Covid-19 je podľa pápeža Františka dôležité, aby sme sa neuzatvárali do seba a nesnažili sa problémy zvládnuť na vlastnú päsť. Naša schopnosť udržiavať sociálne vzťahy prechádza v období pandémie tvrdými skúškami, narastá tendencia uzatvárať sa do seba, nestretávať sa s ostatnými a nerobiť veci spoločne.

Pápež podotkol, že aj na medzinárodnej úrovni je veľmi riskantné vyhýbať sa dialógu napriek tomu, že on jediný môže viesť k udržateľnému riešeniu konfliktov. Hlava katolíckej cirkvi v tejto súvislosti spomenul utrpenie ľudí v Sýrii, Jemene, Palestíne, Afganistane, Mjanmarsku, Sudáne, či Južnom Sudáne. František požiadal Boha, aby nedopustil vznik dlhodobého konfliktu na Ukrajine.

"Naďalej sme svedkami veľkého množstva vojen, kríz a nezhôd. Zdá sa, ako keby nemali nikdy skončiť .. a my ich takmer nevnímame," František predniesol svoje vianočné posolstvo pred nezaplneným Svätopeterským námestím. Tvrdé pandemické opatrenia, vietor a dážď výrazne zredukovali počet veriacich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok