Okolie národnej prírodnej pamiatky obnovia. Zvýšia bezpečnosť prístupu k Vodopádu Bystrô na Poľane

TA3 TASR
24.12.2021 18:31

Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovia. Potvrdila to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

Okolie národnej prírodnej pamiatky obnovia. Zvýšia bezpečnosť prístupu k Vodopádu Bystrô na Poľane
TASR - Silvia Tannhauserová

Ako dodala, banskobystrické krajské zastupiteľstvo vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2022 na zatraktívnenie miesta a zvýšenie bezpečnosti prístupu k vodopádu 35-tisíc eur. „K plánovaným aktivitám bude patriť vybudovanie trvácnych bezpečných stupačiek a zábradlí k národnej prírodnej pamiatke. Časť zdrojov poslúži na vylepšenie záchytného parkoviska a vybudovanie informačných tabúľ pod vodopádom,“ spomenula.

Pripomenula tiež, že o ďalších aktivitách budú poslanci BBSK za okres Detva diskutovať začiatkom roka s odborom regionálneho rozvoja a cestovného ruchu BBSK, Koordinačnou radou Biosférickej rezervácie Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana a Správou CHKO Poľana. Národná prírodná pamiatka Vodopád Bystrô patrí k najväčším vodopádom vo vulkanitoch Západných Karpát, skalná stena presahuje výšku 23 metrov. Východiskovými mestami sú Detva a Hriňová pod Poľanou, cesta autom a aj autobusom k nemu vedie cez hriňovské lazy.

„Vodopád sa nachádza na južných svahoch Poľany, na hornom toku potoka Bystré. Vedie k nemu náučný turistický chodník dolinou Bystrého potoka od autobusovej zastávky Bystré - Vrátka. Náučný chodník je dlhý približne 2,5 kilometra a k vodopádu sa turisti dostanú za necelú hodinu," uviedol pre TASR riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

„Popri vodopáde vedie rebrík s reťazami, po ktorom sa dá vyliezť na jeho vrchnú časť, kde sa nachádza posedenie. Odtiaľ sa dá pokračovať v túre na Poľanu či Javorinku," podotkol Krahulec a doplnil, že k vodopádu vedie aj turistický chodník vyznačený zelenou farbou od hotela Poľana. Ak však chcú záujemcovia vidieť celý vodopád, musia sa po rebríkoch spustiť dolu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok