Maďarsku klesol rating, výhľad ekonomiky je údajne stabilný

TA3, TASR
24.11.2012 08:49

Maďarskú ekonomiku nepríjemne zasiahla ďalšia zlá správa. Agentúra Standard & Poor's znížila krajine rating hlbšie do špekulatívneho pásma. V tomto prípade ide najmä o dlhodobé záväzky, ktoré má Budapešť voči svojim veriteľom.

Maďarsko v skutočnosti nehodnotia ratingové agentúry, ale investori, ktorí v uplynulých rokoch priniesli do krajiny prevádzkový kapitál, reagovalo maďarské ministerstvo hospodárstva na piatkové (23. 11.) zníženie ratingu Maďarska agentúrou Standard & Poor's (S&P).

Podľa tlačovej agentúry MTI rezort vo vyhlásení uvádza, že dnes už nemožno brať vážne ratingové agentúry, ktoré znížili rating prakticky všetkých krajín sveta. "Najväčšiu stratu dôvery utrpeli samotné ratingové agentúry v rokoch krízy," píše sa vo vyhlásení.

Budúcnosť už nebude o špekulantoch, ale o krajinách a o výrobe. Maďarsko hodnotia investori, ktorí priniesli kapitál, ako sú napríklad Daimler, Audi, Knorr-Bremse, Alcoa či Coca-Cola, uzatvára reakciu maďarské ministerstvo hospodárstva.

Agentúra znížila rating dlhodobých záväzkov Maďarska v zahraničnej aj domácej mene hlbšie do špekulatívneho pásma na úroveň BB z BB+. Hodnotenie krátkodobých záväzkov zatiaľ ponechala na úrovni B.

Výhľad ratingu je stabilný. S&P zároveň znížila úverový rating centrálnej banky v Budapešti na BB z BB+.
S&P svoje rozhodnutie odôvodnila neortodoxnou politikou vlády v Budapešti, ktorá môže mať negatívny vplyv na strednodobý rastový potenciál maďarskej ekonomiky. A to zase môže podkopať snahy premiéra Viktora Orbána o udržateľnú redukciu vládneho dlhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok