Hackeri zo skupiny Anonymous sa nabúrali do databázy švédskych nemocníc

TASR
23.11.2012 23:42

Horúcu telefónnu linku pre verejnosť dnes zriadili úrady v západnom Švédsku po tom, ako médiá oznámili, že medzinárodná hackerská skupina Anonymous prenikla do databázy využívanej viacerými nemocnicami. Informovala o tom agentúra DPA.

Hackeri zo skupiny Anonymous sa nabúrali do databázy švédskych nemocníc
SITA

Informácie v databáze zahŕňajú "mená pacientov, čísla ich sociálneho zabezpečenia, ktorú nemocnicu navštívili a ich diagnózy," uviedol Ulf Almqvist zo zdravotníckej služby v okrese Västra Götaland na západnom pobreží Švédska. Báza neobsahuje poznámky lekárov k jednotlivým zdravotným prípadom.

Správu o útoku hackerov z augusta tohto roku zverejnili dnes noviny Expressen, ktoré citovali bezpečnostnú správu z oblasti informačných technológií. Podľa novín hackeri z Anonymous tiež zverejnili videoklip a vyhlásenie na podporu zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea na webovej stránke zastupiteľstva okresu Västra Götaland.
Zastupiteľstvo dnes v tejto súvislosti oznámilo, že zriadilo horúcu telefónnu linku pre verejnosť a podalo sťažnosť na polícii.

V októbri sa stali nedostupnými webové stránky Národnej banky Švédska, parlamentu a vlády po ich zahltení množstvom požiadaviek pri takzvanom útoku DDoS, ktorý je tiež pripisovaný zoskupeniu Anonymous.
Assange sa uchýlil na ekvádorskú ambasádu v Londýne, aby zabránil svojmu vydaniu do Švédska, kde má byť vypočúvaný pre obvinenia zo sexuálnych trestných činov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok