TOP 10 relácií Tak takto?! Covid a jeho liečba, očkovanie aj protesty. Tieto témy vás počas minulého roka zaujali najviac

TA3
24.12.2021 12:00

Tak takto?! patrí k obľúbeným formátom Televízie TA3. Diváci si zvykli, že sa v nej vždy dozvedia nové, zaujímavé a aktuálne informácie o témach, ktoré hýbu spoločnosťou. Pripravili sme si pre vás prehľad desiatich relácií, ktoré ste najviac sledovali počas roka na našom webe.

2021129_tak_takto.jpg
TA3

1. Unikátna liečba pacientov s Covid-19

Celý rok 2021 sa niesol v znamení pandémie covid-19. A tak aj množstvo relácií Tak takto?!, ktoré sa venovali práve tejto téme, našich divákov zaujalo najviac. Na začiatku roka ste sa tak u nás mohli dozvedieť aj o unikátnej liečbe, ktorú nám v relácii predstavil emeritný prednosta Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny vo Východoslovenskom ústave srdcových chorôb Košice docent Pavol Török.

2. Smerujeme k novému lockdownu?

Hoci sa v lete situácia na Slovensku zlepšila, už vtedy sa ozývali hlasy, ktoré hovorili o ďalšom lockdowne. Koaliční politici už vtedy vraveli, že ak nebude dostatok ľudí zaočkovaných, lockdownu sa nevyhneme. V relácii sme sa v júni rozprávali o tom, aká je súvislosť medzi mierou zaočkovanosti a počtom nakazených.

3. Výhody pre očkovaných?

Ďalšou veľkou témou počas roka bolo očkovanie. Slovensko je v prístupe k vakcinácii na chvoste Európskej únie, a to aj napriek tomu, že už v máji sa hovorilo o tom, že očkovaní by mohli mať oproti neočkovaným určité výhody. Politici hľadali riešenia, či by štát nejakým spôsobom mal obmedzovať, alebo naopak zvýhodňovať občanov, ktorí sa rozhodli zaočkovať, či neočkovať. O téme sme vtedy hovorili s právničkou a bývalou zástupkyňou Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Maricou Pirošíkovou.

4. Účinná liečba Covidu-19

Okrem očkovania sa mnohí spoliehajú aj na lieky, ktoré by mohli pomôcť v boji s koronavírusom. Dalo by sa zabrániť ťažkým priebehom ochorenia v prípade, že by sa od začiatku nasadila účinná liečba? Aj to je jedna z častých otázok. Lekárky Etely Janekovej sme sa v relácii Tak takto?! pýtali aj na to, aké pokyny pre liečbu Covidu-19 dnes majú obvodní lekári, aké vyšetrenia a lieky predpisujú svojim pacientom.

5. Tretia vlna a protesty

Tento rok, opatrenia a všetko, čo sme prežili, priviedli časť spoločnosti k tomu, aby protestami preukázali svoju nespokojnosť s daným stavom. Tie sa stali najmä ventilom polarizácie spoločnosti a pritvrdení zo strany vlády. Bývalý politik a diplomat Peter Weiss zhodnotil aj to, aké sú faktory nedôvery voči autoritám.

6. Nové pravidlá zvýhodňujú očkovaných

V novembri prišli nové pravidlá, ktoré výrazne obmedzovali nezaočkovaných. V relácii Tak takto?! sme sa s právničkou a bývalou zástupkyňou Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva Maricou Pirošíkovou rozprávali o opatreniach aj o možnosti, čo robiť, ak sa nimi cítime diskriminovaní.

7. Čísla covid pozitívnych rýchlo klesajú

Na začiatku decembra sa začali konečne objavovať aj dobré správy. Štatistiky vtedy hlásili pokles počtov pozitívne testovaných o tretinu. Tento trend bol rovnaký aj u našich susedov v Maďarsku, Rakúsku či Českej republike. O niečo pomalšie to ide s klesaním počtov hospitalizovaných pacientov. Situáciu nám priblížil dátový analytik Ivan Bošňák.

8. Ivermektín - pozitíva a riziká

Na začiatku roka sa v súvislosti s liečbou covidu často hovorilo o používaní lieku Ivermektín. Hoci dnes lekári upozorňujú, že môže viac uškodiť ako pomôcť, v marci nebolo toľko dát, o ktoré by sa dalo opierať. Aj preto bola jednou z tém v relácii Tak takto?! liečba covidu práve týmto liekom.

9. Psychika a jej vplyv na choroby tela

Psychosomatické poruchy sú skutočným problémom. Človek, ktorý nimi trpí, môže mať vysoký tlak, poruchy dýchania, poruchy trávenia, ale aj migrény, dermatitídy či dokonca impotenciu. O tom, čo vlastne psychosomatika je, ako psychika pôsobí na fyzickú pohodu človeka aj na priebeh ochorenia a či sa liečením duše dá vyliečiť aj telo, hovorila psychiatrička Zuzana Lajčiaková.

10. Spory medzi NAKA a inšpekciou

Okrem pandémie koronavírusu bola jednou z pálčivých tém uplynulého roka aj situácia, v ktorej figurovala vyšetrovateľka Diana Santusová. Pod jej vedením začal vyšetrovací tím z policajnej inšpekcie preverovať konanie operatívcov a vyšetrovateľov v Národnej kriminálnej agentúre. Vyšetrovateľku po akcii postavili mimo služby a poslali na detektor lži. V relácii Tak takto?! sme sa o téme rozprávali s Ivanom Ševčíkom, bývalým generálnym riaditeľom SKIS MV SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok