Hygienici zverejnili nové vyhlášky. Upravujú kapacitu v prevádzkach a zoznam rizikových krajín pre omikron

TA3 TASR
23.12.2021 09:28

Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa od štvrtka menia z 25 štvorcových metrov na osobu na 15 štvorcových metrov na osobu.

Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Zmena vyplynula z návrhu ministerstva zdravotníctva, ktoré reagovalo na aplikačnú prax. V prevádzkach i na hromadných podujatiach je totiž potrebné držať si odstup od iných ľudí v dvojmetrovej vzdialenosti, čo vychádza na plochu 16 štvorcových metrov na osobu. "Vraciame sa tak k zaužívanému kapacitnému limitu 15 štvorcových metrov na osobu," uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR.

Tri krajiny už nie sú rizikové

V zozname rizikových krajín v súvislosti s novým koronavírusovým variantom omikron po novom nie sú Seychely, Izrael a Hongkong. Domáca izolácia bez ohľadu na očkovanie sa po novom podľa úradu nariaďuje po príchode na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini, Mozambiku a Zimbabwe.

Karanténa sa v prípade bezpríznakového priebehu končí bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na Slovensko. V prípade testovania sa karanténa končí po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode.

Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti. Tieto lehoty platia podľa Úradu verejného zdravotníctva SR iba v prípade, ak sa u osôb neobjavia žiadne príznaky ochorenia Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok