Bolesť zubov zo sladkého vyriešia títo rýchli pomocníci

TA3/bd
23.12.2021 09:00

Sladké poškodzuje naše zuby, to je fakt. Tým pádom sú náchylnejšie na rôzne ochorenia a sú mimoriadne citlivé. Vianočné sviatky sú pre to veľkým varovaním pre celú ústnu dutinu. Konzumácia sladkých jedál a nápojov vie vyvolať bolesť, ktorej sa bez zubára nemusíte vedieť zbaviť. My však máme jeden sviatočný tip.

Bolesť zubov zo sladkého vyriešia títo rýchli pomocníci
zuby

Ak často konzumujete cukor a nedodržiavate dôslednú ústnu hygienu, môže dôjsť k ďalšiemu poškodeniu zubov a ďasien. Zuby sú zrazu mimoriadne citlivé na samotný cukor, ako aj na iné pocity ako je teplo alebo chlad.

Sladkosti, ktorým sa treba vyhnúť

Medzi najhorších sladkých páchateľov patria:

  • Tvrdé cukríky a kvapky proti kašľu: Cukríky zostávajú v ústach dlhú dobu a vytvárajú kyslý kúpeľ pre zuby.
  • Lepkavé sladkosti: Poleva, sušené ovocie a med sa lepia na zuby, čo dáva baktériám veľa času na rast.
  • Sýtené nealkoholické nápoje: Kolové a iné malinovky sú nielen plné cukru, ale sú hlavne kyslé.

Poškodenie zubov môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na cukor. Hlavné príčiny sú:

Strata skloviny (dentín)

Sladké jedlá a nápoje obsahujú fermentovateľné sacharidy. Keď sa zmiešajú so škodlivými baktériami, ktoré žijú v ústach, vzniká kyselina. Pokiaľ táto kyselina nie je vypláchnutá z úst alebo vyčistená kefkou, odstraňuje minerály zo zubnej skloviny, čo spôsobuje eróziu.

Info: Strata skloviny robí zuby zraniteľnejšími a citlivejšími.

cukor FreePik

Sliny obsahujú minerály, ktoré pomáhajú obnovovať samotné minerály v zubnej sklovine. Ak však neustále jete sladkosti, ako sú čokoládové cukríky, vaše sliny majú menšiu príležitosť nahradiť minerály, ktoré zubná sklovina potrebuje.

Zubný kaz

Baktérie, ktoré sa živia cukrom vo vašich ústach, spôsobujú lepkavý film nazývaný plak, ktorý sa tvorí na zuboch a pod ďasnami. Obsah kyselín v plaku spôsobuje demineralizáciu zubnej skloviny. Akonáhle je sklovina opotrebovaná, baktérie a kyselina sú schopné preniknúť do zubov a dostať sa do mäkkého dentínu vo vnútri. Zubný kaz je diera v zubnej sklovine. Ak nie je vyplnená, zväčšuje sa a prehlbuje. Sladké potraviny, tekutiny, kyseliny a baktérie sa môžu dostať dnu a spôsobiť ako prvú reakciu bolesť.

zuby FreePik

Gingivitída (ochorenie ďasien)

Hromadenie plaku môže viesť k ochoreniu ďasien. Keď plak na zuboch stvrdne, stane sa z neho zubný kameň. Zubný kameň a povlak dráždia ďasná, čo spôsobuje zápal, infekciu a opuch. Zapálené, boľavé tkanivo ďasien zvýšiť citlivosť zubov v dôsledku odhalenia koreňov zubov, ktoré obsahujú nervové zakončenia.

Ustupujúce ďasná

Vaše ďasná sú navrhnuté tak, aby pokrývali kosť a chránili koreň každého zuba. Ako starnete,  ďasná môžu začať ustupovať a odhaľovať korene zubov. 

zuby FreePik

Bielenie zubov

Bieliace prostriedky na zuby používajú na zosvetlenie škvŕn látku, ako je peroxid vodíka. Aby to bolo efektívne, peroxid musí preniknúť do zuba a dostať sa do dentínu vo vnútri. To môže spôsobiť zvýšenú citlivosť zubov. Ak máte citlivé alebo poškodené zuby, konzumácia sladkostí môže vo vašich ústach vyvolať pocity mravenčenia, ostrej, bodavej, intenzívnej bolesti

Prvá pomoc

Ak máte citlivé zuby alebo menšiu stratu skloviny, môže vám pomôcť použitie špeciálnej zubnej pasty určenej na riešenie týchto problémov. Táto pasta funguje tak, že pokrýva dentínové tubuly v zuboch. Ide o mikroskopické trubičky, ktoré siahajú zo spodnej časti skloviny do vrstvy dentínu zuba. Až do zmiernenia stavu, kým sa dostanete k lekárovi, môžete teda použiť zubnú pastu určenú na citlivé zuby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok