Minister práce je spokojný s tým, že nový rozpočet počíta s vyššími príspevkami

TA3 TASR
23.12.2021 07:37

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak by si vedel predstaviť vyšší objem peňazí na podporu zamestnanosti alebo sociálnu pomoc v rámci rozpočtu na rok 2022. Je však spokojný s tým, že schválený zákon roka počíta s navýšením štyroch dôležitých príspevkov.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

Minister vyzdvihol zvýšenie opatrovateľského príspevku, príspevku na asistenciu, finančného príspevku na činnosť zariadení sociálnych služieb a príspevku na krízovú intervenciu."Čo sa týka opatrovateľského príspevku, tak ten sme zvýšili za posledné dva roky zo 430 eur na 508 eur. To je plus 18 %, plus 78 eur v priemere," porovnal minister. Príspevok na asistenciu sa zase zvýšil zo 4,18 eura na hodinu na 4,82 eura na hodinu, pričom približne v priemere na jednu osobu to vychádza na 90 eur mesačne.

Príspevok na krízovú intervenciu – pomoc pre týrané deti a ženy či pre bezdomovcov – sa zvýšil zo 150 eur na 250 eur, čo je o 67 % viac. "A priemerný príspevok pre zariadenia sociálnych služieb – to je finančný príspevok, ktorý ide najmä na platy zamestnancov – sme za posledné dva roky zvýšili zo 364 eur na 436 eur v roku 2022," dodal minister s tým, že tu ide o 20-percentné zvýšenie.

Skonštatoval, že je spokojný s tým, že s týmito navýšeniami počíta budúcoročný rozpočet. "Je to veľmi výrazné zvyšovanie príspevkov, čo aj v pandémii určite všetkým pomôže," okomentoval minister s tým, že pomoc reálne pocítia ako ľudia, ktorí potrebujú pomoc, tak aj samotné zariadenia sociálnych služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok