V Česku bude tretia dávka vakcíny pre všetkých ľudí nad 30 rokov. Získať ju môžu už päť mesiacov po druhej

TA3 TASR
22.12.2021 19:18

Na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19 už budú môcť v Česku chodiť päť mesiacov po druhej dávke aj ľudia vo veku nad 30 rokov. Zmena začne platiť od pondelka 27. decembra.

V Česku sa život vracia do normálu, takto vyzerajú nové pravidlá
TASR/AP

V stredu po zasadnutí vlády to oznámili minister zdravotníctva Vlastimil Válek a premiér Petr Fiala. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. 

Dosiaľ mohli ísť na preočkovanie po piatich mesiacoch ľudia vo veku nad 45 rokov, pre mladšie skupiny sa mal systém otvoriť v priebehu januára. U ľudí vo veku nad 18 rokov by sa o prípadnej zmene očkovacieho harmonogramu malo rozhodovať v polovici januára, povedal Válek.

V niektorých očkovacích centrách v Česku vychádzali v ústrety aj mladším ľuďom a ak mali centrá voľné kapacity, podali im tretiu dávku za splnenia podmienky piatich mesiacov od očkovania – toto odporúčajú i vakcinológovia. Niektorí ľudia však boli vzhľadom na nastavené pravidlá aj odmietnutí. 

V Českej republike sa na preočkovanie používajú mRNA vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna bez ohľadu na to, či bol daný človek najprv očkovaný jednou zo spomínaných vakcín alebo očkovacou látkou od AstraZenecy či jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, pripomenuli Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok