Provincia Gauteng v Juhoafrickej republike má vrchol nákazy za sebou, tvrdia vedci

TA3
22.12.2021 18:24

Prípady nákazy koronavírusom v provincii Gauteng v Juhoafrickej republike už majú vrchol za sebou. Približne mesiac po tom, čo tam bol vôbec prvýkrát zistený variant omikron. Dôsledky tohto výskytu infekcií boli menej závažné než pri predchádzajúcich vlnách.

Afrika koronavírus rúška 1140 px
TASR/AP (ilu)

Vedci z Národného inštitútu pre infekčné choroby uviedli, že sú potrebné ďalšie štúdie, ale údaje z Juhoafrickej republiky ktorej skúsenosti pozorne sleduje celý svet ukazujú "pozitívny príbeh" na tému závažnosti tohto variantu. V stredu to oznámili vedci, ktorých citovala tlačová agentúra Reuters.

V Gautengu, komerčnom centre Juhoafrickej republiky, sa nachádza jedno z najrušnejších letísk Afriky a práve v tejto provincii sa omikron prvýkrát vyskytol. Teraz tam zaznamenávajú pokles v denných prípadoch a percentách pozitívne testovaných, informovala na tlačovom brífingu Michelle Groomová z Národného inštitútu pre infekčné choroby.

"Naozaj vidíme, že to v Gautengu trvá už vyše týždňa a že sme tam prekonali vrchol," spresnila. V ďalších troch provinciách Limpopo, Severozápad a Mpumalanga sa epidemická krivka aspoň "ustaľuje", uviedla Groomová. Dodala však, že inde počty prípadov stále rastú.

Údaje Národného inštitútu pre infekčné choroby ukázali, že sedemdňový priemer denných prípadov podľa vedcov spoľahlivejší ukazovateľ než denné potvrdené prípady má v Gautengu klesajúci smer.

Graf ukazoval prudký nárast prípadov z takmer nulového počtu v polovici novembra na priemerných 10 tisíc denných prípadov začiatkom decembra. Tento počet odvtedy prudko klesol priemerne na okolo päť tisíc denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok