Berlín si dáva za cieľ zastaviť eskaláciu konfliktu na Ukrajine. Je znepokojený presunom ruských vojsk

TA3 TASR
22.12.2021 18:06

Nemecko má za cieľ zastaviť ďalšiu eskaláciu konfliktu na Ukrajine, uviedla v stredu nová nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Moskva je pripravená podniknúť vojenské kroky.

Nemeckí sociálni demokrati, na základe exit pollov, zvíťazili vo voľbách do krajinského parlamentu
TASR/AP

Podľa agentúry AFP Baerbocková uviedla, že vzhľadom na "ďalšie presuny (ruských) vojsk na hraniciach" s Ukrajinou je Berlín "veľmi znepokojený" poslednými Putinovými vyjadreniami.

Ministerka, ktorá predtým vyzvala Berlín, aby zaujal pevnejší postoj voči Moskve než vláda bývalej kancelárky Angely Merkelovej, povedala, že "dialóg" je teraz nevyhnutný na zmiernenie "veľkej krízy". Preto, ako pripomenula, v posledných dňoch opakovane zdôrazňovala, že je potrebné vrátiť sa k rokovaciemu stolu v normandskom formáte (zoskupení Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny), ako aj v Rade NATO-Rusko.

Takéto rozhovory by boli podľa nej zamerané na "odvrátenie ďalšej eskalácie, pretože túto veľkú krízu, v ktorej sa nachádzame, môžeme vyriešiť iba dialógom".

Putin v utorok v príhovore na zasadnutí kolégia ruského ministerstva obrany upozornil, že Rusko je pripravené prijať vojensko-technické opatrenia, ak sa NATO priblíži k jeho hraniciam. V tejto súvislosti tlmočil "mimoriadne znepokojenie" Moskvy, ktoré súvisí s rozmiestnením prvkov amerických systémov protiraketovej obrany v blízkosti ruských hraníc vrátane ich možného výskytu na Ukrajine.

Putin v utorok po prvý raz telefonoval s novým nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. "Bola vyjadrená nádej, že sa uskutočnia seriózne rokovania o všetkých otázkach nastolených ruskou stranou," uviedol Kremeľ. "Vladimir Putin informoval (Scholza) o ruských návrhoch na dlhodobé a právne zakotvené záruky bezpečnosti, ktoré vylučujú akékoľvek rozširovanie Severoatlantickej aliancie (NATO) smerom na východ, ako aj rozmiestnenie úderných zbraní v krajinách susediacich s Ruskom," dodal Kremeľ.

Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie až približne 100-tisíc ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou. Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu. Rusko však plány vojenského zásahu na Ukrajine kategoricky odmieta a namiesto toho obviňuje Kyjev z rozmiestňovania svojich síl až k územiam na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok