Hygienici upravili kapacitné obmedzenia pre prevádzky a hromadné podujatia, mení sa aj zoznam rizikových krajín

TA3 TASR
22.12.2021 17:35

Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa menia z 25 metrov štvorcových na osobu na 15 metrov štvorcových na osobu.

Nové čísla
TASR/Ján Krošlák

Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Zmeny sú účinné od štvrtka.

Zmena podľa úradu vyplynula z návrhu ministerstva zdravotníctva, ktoré reagovalo na aplikačnú prax. V prevádzkach i na hromadných podujatiach je totiž potrebné držať si odstup od iných ľudí v dvojmetrovej vzdialenosti, čo vychádza na plochu 16 metrov štvorcových na osobu. "Vraciame sa tak k zaužívanému kapacitnému limitu 15 metrov štvorcových na osobu," uviedla hovorkyňa.

V zozname rizikových krajín, ktorý stanovili pre variant omikron nového koronavírusu, po novom nebudú Seychely, Izrael a Hongkong. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Zmeny sú účinné od štvrtka. Zoznam prehodnotili na základe nových údajov.

Domáca izolácia bez ohľadu na očkovanie sa po novom podľa Úradu verejného zdravotníctva nariaďuje po príchode na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini, Mozambiku a Zimbabwe. Karanténa sa v prípade bezpríznakového priebehu končí bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na Slovensko. V prípade testovania sa karanténa končí po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode.

Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti. Tieto lehoty platia podľa Úradu verejného zdravotníctva iba v prípade, ak sa u osôb neobjavia žiadne príznaky ochorenia Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok