Slovenský vianočný playlist: Atmosféra v podaní IMT Smile či Martiny Schindlerovej

TA3/zm
25.12.2021 10:00

Vyzerá to tak, že ako každý rok, aj tento sa krátko pred Vianocami roztrhlo vrece s vianočnými piesňami. Sviatočnú atmosféru do vašich domovov prinášajú i slovenskí interpreti.

Slovenský vianočný playlist: Atmosféra v podaní IMT Smile či Martiny Schindlerovej
Marie Grossu/Gross Pixels

V záplave vianočných hitov je pomerne ťažké priniesť niečo nové. Týmto hudobníkom sa to však určite podarilo.

Martina Schindlerová a Michal David - Blízko hvězd

Speváčke Martine Schindlerovej sa podarilo spojiť s českým „hitmejkrom“ Michalom Davidom, a tak je na svete čerstvá vianočná skladba Blízko Hvězd. Sympatická tmavovláska si uvedomuje, že spolupráca s legenda československej hudobnej scény je veľká vec. „Mám jednoducho obrovské šťastie,“ hovorí Martina. „Spolupráca sa niesla v znamení pohodičky, ktorá okolo Michala Davida panuje, a takto hodnotím či už nahrávanie skladby v jeho nahrávacom štúdiu, alebo nakrúcanie videoklipu, a to aj napriek tomu, že duet aj kvôli vysokému dátumu vznikol z môjho pohľadu bleskovo,” doplnila mladá speváčka, pre ktorú je skladba Blízko hvězd zároveň jej prvou vianočnou. Pôvodne vznikla ako sólová pesnička, ktorú pre ňu legendárny spevák a skladateľ napísal, no napokon sa dohodli, že z nej spraví duet a nahrá ju spolu s Martinou. „V jeden deň priletel z Tenerife s pripravenou nahrávkou, v ten istý deň som nahrala svoje spevy, do štúdia prišiel detský zbor, gospelový zbor, Michal dohral živé nástroje a na druhý deň sme nakrúcali videoklip. V noci Michal vyberal a upravoval spevy, mixoval hudbu a nakoniec poslal skladbu na mastering do štúdia v Holandsku,” dopĺňa.

IMT SMILE - V lete

Nedajte sa pomýliť názvom novej skladby od skupiny IMT Smile. Pieseň s názvom V lete je vianočným hitom, ktorý vznikol ako ústredná pieseň v pripravovanému filmu od Evity Twardzik V lete ti poviem, ako sa mám. „Hudba k piesni mi napadla asi deň pred prvým stretnutím s Evitou a Oľgou, niekedy v máji ešte pred tým, ako som videl film. A vnútorne som cítil, že je to tá pravá pieseň pre tento film. Text napísal Vlado Krausz, pri otázke, že či má byť vianočný som mu povedal že len tak trochu, skôr pocitovo. Tú atmosféru mu skôr dodávajú ukážky z filmu, a aktuálne ročné obdobie,“  hovorí Ivan Tásler. Film V lete ti poviem, ako sa mám má namierené do našich kín na Valentína 2022, no pôvodným termínom bol december, keby nezasiahla pandémia.

Dominika Mirgová - Šťastné a veselé

Zdá sa vám táto pieseň povedomá? Nemýlite sa. Dominika Mirgová predstavila novú verziu svojho vianočného hitu z roku 2014, ktorý pre ňu napísal Miro Jaroš. V pôvodnom videoklipe skladbu naspievala speváčka so svojim synčekom v brušku, verziu z roku 2021 naspieval malý Peťko spolu s ňou. Skladba dostala nový aranžmán a aktuálna verzia hitu Šťastné a veselé sa nachádza na jej zimnom EP Znamenia, ktoré vyšlo pred pár dňami.

Tomáš Bezdeda - Krásne a veselé

Vianočnú atmosféru svojim fanúšikom posiela aj Tomáš Bezdeda. „Pozdravujem zo štúdia, kde som nahral novú Vianočnú skladbu, ktorá nech aspoň trochu vylepši túto zvláštnu dobu, v ktorej žijeme. Veľmi sa z tej novej skladby teším, napísal spevák na svoj Instagram krátko pred jej vydaním. Pieseň s názvom Krásne a Veselé si Tomáš pre svojich fanúšikov pripravil ako darček k svojim nedávnym 36. narodeninám.

Miro Jaroš - album List Ježiškovi

Nielen jednu skladbu, ale hneď celý album s vianočnou tematikou má pre fanúšikov pripravený Miro Jaroš. „Album List Ježiškovi vznikol po piatich rokoch od prvého vianočného albumu Tešíme sa na Ježiška. Už vtedy som zistil, že ma veľmi baví a napĺňa téma Vianoc a zimného obdobia. Opäť som cítil rovnaké emócie, ako pri prvom vianočnom albume - lásku, obdiv a aj pocit naplnenia z toho, ako sa ako ľudstvo dokážeme počas tohto vianočného obdobia zomknúť, povedal spevák, pre ktorého sú charakteristické dojímavé texty a detské zbory. Zo štrnástich skladieb plných radosti, snehu a lásky, vybral spevák ako úvodný singel skladbu Každý deň v roku. „Vznikla veľmi spontánne. Spomenul som si na minuloročné Vianoce a opísal som len svoje pocity z nich. Uvedomil som si, aké vzácne je mať s kým veci zdieľať. Starosti sa zvládajú ľahšie a pekné veci sa zdvojnásobujú“ uzatvára Miro. 


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok