Zákaz návštev i testovanie. Omikron môže sprísniť podmienky v zariadeniach sociálnych služieb

TA3 TASR
22.12.2021 09:57

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR je pripravené okamžite reagovať a sprísniť podmienky v zariadeniach sociálnych služieb, ak sa tam potvrdí prvý prípad pozitívne testovaného klienta či zamestnanca na nový variant omikron. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

Zákaz návštev i testovanie. Omikron môže sprísniť podmienky v zariadeniach sociálnych služieb
TASR/AP (ilu)

"Na základe vydaného usmernenia sa v prípade výskytu nákazlivejšieho variantu omikron stáva celé zariadenie červenou zónou. Znamená to predovšetkým zákaz návštev, zníženie mobility, pravidelné testovanie a tiež monitoring zdravotného stavu všetkých klientov aj zamestnancov v zasiahnutom zariadení," vysvetlilo ministerstvo.

Ak sa v zariadení objaví tento variant nového koronavírusu, bude musieť spustiť pravidelné testovanie všetkých svojich zamestnancov a klientov po dobu troch dní. "Zostáva celé uzavreté, teda v červenej zóne. Až na základe výsledkov testovania sa zariadenie rozdelí na zelenú a červenú zónu," spresnil rezort s tým, že poskytovateľ zabezpečuje ďalšie kroky a vykonáva opakované pravidelné testovanie a odbery na základe usmernenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva. 

Zároveň, každý zamestnanec, ktorý do zariadenia prichádza, je povinný otestovať sa antigénovým testom bez výnimky.

"Naše usmernenie platí pre všetky zariadenia sociálnych služieb a Centrá pre deti a rodiny, aby sme predišli akémukoľvek zhoršeniu súčasnej situácie. Naďalej sa riadime nastaveným Covid automatom a tiež pandemickým semaforom, ktoré, ako sa ukazuje, fungujú veľmi dobre," skonštatoval riaditeľ Odboru krízového manažmentu a bezpečnosti na rezorte práce Ján Hudák. Verí, že sa zariadeniam podarí zvládnuť aj nástrahu spojenú s novým variantom koronavírusu.

Čo sa týka aktuálnej situácie v zariadeniach sociálnych služieb, rezort ju stále považuje za stabilizovanú a uspokojujúcu, a to najmä pre zaočkovanosť zamestnancov a klientov, ktorá je na úrovni zhruba 75 %. Tretiu dávku vakcíny v zariadeniach sociálnych služieb doteraz dostalo vyše 25-tisíc osôb (klientov aj zamestnancov), čo je takmer 100 % žiadateľov o vakcináciu. Celé usmernenie je dostupné na webovej stránke ministerstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok